For selv om Per Kristian og Veronica Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød er tiltalt for drapene, så vil det ikke bli ført noe bevis i retten for hvem det var som var inne i kårboligen og skjøt på Orderud gård pinsen 1999.

Det verken kan eller vil statsadvokatene Olav Helge Thue og Jørn Sigurd Maurud. Og det er heller ikke nødvendig, rent juridisk sett. De fire er tiltalt for overlagt drap eller medvirkning til overlagt drap, og etter norsk lov er det nok å bevise medvirkning.

"Likvidering"

Og det er dette de ti personene i juryen skal ta stilling til en gang rett før påske, når juryen skal svare ja eller nei på skyldspørsmålet. Da har de i ti uker hørt om bevis og ikke bevis, om sladder og fakta, om arveoppgjør og gårdsdrift, og fremfor alt om et brutalt trippeldrap.

For det var et grufullt syn som møtte Hans Orderud, bror av den drepte Kristian Orderud, da han i pinsen tok seg inn i kårboligen for å se etter om det var noe galt.

Marie Orderud (84) ble funnet liggende på ryggen inne i TV-stuen. Dit måtte hun på en måte ha greid å komme seg, etter at hun var blitt skutt gjennom dynen, inne i ektesengen.

Kristian Magnus Orderud (80) ble funnet sittende på kne på gulvet, med overkroppen over ektesengen. Også han var høyst sannsynlig først skutt gjennom dynen. Deretter ble han skutt i nakken, fra kloss hold mens han satt på kne. I herredsretten sa rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum at Kristian Orderud var drept på en måte "som ser ut som en ren likvidering".

Datteren Anne Orderud Paust (47) ble funnet i kjøkkenet, liggende på magen. Også hun skutt bakfra fra en avstand på 5 centimeter eller kortere.

Familiedrama

Nærmere tre år etter at drapsofrene ble funnet, sitter nå sønnen Per Kristian Orderud og hans kone Veronica Orderud på tiltalebenken.

Men det er ikke bare et ektepar som sitter der.

Det er også et søsterpar, samt en forsmådd eks-kjæreste.

Rett bak ekteparet Orderud og deres forsvarere vil nemlig Kristin Kirkemo Haukeland som er søster til Veronica Orderud, og hennes eks-kjæreste Lars Grønnerød sitte. Og tonen er iskald mellom søstrene. I tillegg er den heller ikke av den beste mellom det tidligere kjæresteparet, og når vitnene kommer, familiemedlemmene hvor de fleste har valgt forskjellige sider, blir bildet ikke mindre kompleks.

I perioder vil det nesten bli alle mot alle på Åråsen stadion.

Men samtlige fire tiltalte har det til felles at de hevder at de er uskyldige. Og alle vil de kjempe for å unngå domfellelse i det som regnes som en av norgeshistoriens aller verste drapssaker.

Alt å vinne

Men mens tre av dem har alt å vinne på ankesaken, har fjerdemannen, Lars Grønnerød, alt å tape. I Nes herredsrett ble han frikjent for overlagt drap eller medvirkning til overlagt drap. I stedet dømte herredsretten ham for medvirkning til uaktsomt drap, en langt mindre alvorlig forbrytelse. I motsetning til de tre andre, som ble dømt til lovens strengeste straff, 21 års fengsel, fikk Lars Grønnerød bare fengsel i to år og seks måneder.

Nå er det en jury som skal avgjøre de fires skjebne. Og svarer fire av de ti jurymedlemmene nei på skyldspørsmålet, er det nok for å få frifinnelse. Kampen om jurymedlemmenes tillit vil derfor bli beinhard på Åråsen når rettssaken starter. (NTB)