Klokken 07.49 lørdag morgen fikk Hovedredningssentralen i Nord-Norge melding om at to båter hadde kollidert i Gisundet i Lenvik kommune, rett sør for Finnsnes i Troms.

— To båter har støtt borti hverandre, den ene fikk skader og tok inn vann. Den første meldingen var ikke så dramatisk, men de oppdaget etter hvert at de hadde en større lekkasje, sier redningsleder Jakob Carlsen ved Hovedredningssentralen (HRS) i Nord-Norge.

Loddesnurperen som måtte evakueres heter «Hunvåkøy», og eies av firmaet Skårungen AS fra Austevoll.

Sterk strøm

Båten fikk så stor slagside at mannskapet på ti raskt ble evakuert i flåter. Klokken 08.41 ble de plukket opp av båten «Skude Senior», som tilfeldigvis var i nærheten.

— Alle sammen var i fin form da vi plukket dem opp, sier styrmann Knut Moen på «Skude Senior».

Båten snudde da de hørte at mannskapet på Austevollsbåten trengte hjelp. Når bt.no snakker med Moen, er mannskapet overlevert til kystvaktskipet «KV Harstad».

— Vi har ikke fått melding om at noen av mannskapet skal være skadet, sier redningslederen ved HRS.

Tok inn mye vann

  • Båten tok inn ganske mye vann og ble skjøvet på grunn. Det var aldri fare for at båten skulle gå ned, men mannskapet måtte evakueres likevel, opplyser Carslen.

Årsaken til sammenstøtet er ukjent. Det skal ikke ha vært dårlig vær, men sterk strøm i området da ulykken skjedde. Farvannet i Gisudnet er trangt og grungt, og det skjer derfor grunnstøtinger ofte, melder nordlys.no.

Mannskapet ombord i den andre båten, «Hordafor 4», måtte ikke evakueres. Også denne båten er hjemmehørende i Austevoll.

- Brutalt

Svein Fagerbakke er forretningsfører for Skårungen AS, som eier havaristen.

— Det var litt brutalt, sier Fagerbakke om telefonen han fikk i dag morges.

— Men det viktigste er jo at ingen ble skadet i forbindelse med kollisjonen, og at mannskapet kom seg trygt over i en annen båt.

Fagerbakke har snakket med mannskapet.

— De er jo litt preget, men så lenge alt gikk greit, så får man jo være glade for det.

Fullastet med lodde

«Hunvåkøy» var på vei sørover med 1400 tonn på vei til Egersund.

— I Finnsnesrenna, hvor det er veldig trangt, møtte de båten «Hordafor 4», som var på vei nordover. Det endte med grunnstøting, forteller Fagerbakke.

Han har vært i kontakt med forsikringsselskapet og Kystvakten angående hvordan lasten skal håndteres.

— Når båten stabiliserer seg, vil vi prøve å losse ut en del av lodda til andre snurpere. Da blir det lettere å få båten til å flyte fritt.

Forurensningsfare

Dykkere er i ettermiddag i gang med å inspisere loddesnurperen som står på grunn med kraftig slagside i Gisundet, bare 500 meter fra kaia i Finnsnes.

— Dykkerne sjekker hvor stabilt fartøyet ligger, i tillegg til å vurdere omfanget av skadene i skroget. Vi avventer undersøkelsene før vi bestemmer oss for om det er mulig å sette folk om bord for å tette skrog og tømme havaristen for sjøvann, sier rådgiver Trond Hjort-Larsen i Kystverkets beredskapsavdeling.

Dersom det blir vurdert at den 70 meter lange grunnstøtte loddesnurperen Hundvåkøy ikke ligger stabilt, kan det bli aktuelt å starte tømming av lasten.

— Det er 1400 tonn med lodde om bord. Det utgjør en større forurensningsfare enn de 100 tonnene med diesel som er om bord, sier Hjorth-Larsen.

Fisk for millioner

Fisken har en verdi på litt over 2,5 millioner kroner, beregnet ut fra minsteprisen for lodde på 1,8 kroner kiloen.

— Lodda ligger i ni tanker med sjøvann og tette skott mellom hver tank. Det bør være mulig å redde det meste av lasten. Fartøy ligger i nærheten for å ta unna last dersom det blir aktuelt, sier Hjort-Larsen.

Kystvaktskipet «KV Harstad» er skadestedsleder på stedet, og har skipper og maskinist fra «Hunvåkøy» om bord for å bistå med teknisk hjelp. Taubåten «Crusader» fra Harstad er også i området.

Saken oppdateres