Da kan du fort bli bidragsyter til en av tollvesenets årlige nettauksjoner.

Trebiler og laminatgulv

I dag, mandag, startet enda en nettbasert tollauksjon, med et assortert utvalg av små og store ting eller varepartier som aldri kom frem dit de skulle:

Brukte bilmotorer, en 50-tommers plasma-TV, et Mercury propellanlegg, brukte dekk og felger, glasskuler, trefigurer, trebiler, oppvaskmaskin, hjørnesofaer, et toalett, en barneseng med skuff, diverse pynt, glasskuler, fotoapparater, veggpanel, verktøysett, avfukter, en plateknekker, 30 pakker laminatgulv, vinduer, gulvfliser, 16 vinduer med fastkarm (uten glass), innerdører, en terrassedør...

Alt legges ut for én krone

— Vi har 62 auksjoner som pågår, alle med én krone som utropspris. Dette er gjenstander det skulle vært betalt avgift for, først og fremst innførselsmoms, men som ikke er blitt lagt frem for tollerne. Eller smuglervarer, om du vil.

Det sier Jan Erik Hærum, seniorrådgiver i tollregion Øst-Norge. Denne gangen har han spesielt bitt seg merke i de 20 pallene med kopieringspapir som noen ble stoppet med på Svinesund.

— Det har jeg ikke vært borti før, sier han.

— Og når du vet at det er 100.000 ark per palle...

Rådgiveren understreker at dette ikke er butikk for tollvesenet overhodet.

— Alt går rett til statskassen.

- Artig å se alt det rare

Hærum forteller at den første auksjonen i år, der det var 89 objekter å by på, innbrakte cirka 600.000 kroner til staten. Totalt i fjor dro tollauksjonene på nett inn 890.000 kroner.

— Disse tollauksjonene pleier å være veldig populære. Og tingene går som regel for fine priser, sier Per Terjesen, markedsdirektør for nettstedet QXL, der tollauksjonene avholdes.

Han synes det er artig å se «alt det rare» som folk er blitt tatt for.

— Jeg ser for eksempel at det ligger ute en samling med trebiler og en oppvaskmaskin. De trebilene tror jeg fort at jeg kunne kjørt forbi tollen med selv. Jeg tror beslagene representerer en god miks av ren uvitenhet, og folk som har tatt sjansen, sier Terjesen.

Gikk digitalt

For ikke altfor mange år siden ble slike tollauksjoner avholdt på den analoge måten, for eksempel med en lokal auksjon på Svinesund tollsted.

Fra 2008 tok imidlertid Tollvesenet steget inn i den digitale tidsalderen med auksjonene sine, og tollbeslagene er nå like tilgjengelige for folk uansett hvor de bor.

Dusjhjørne: 2 kroner

Tollauksjonen pågår til klokken 16 fredag denne uken.

I 15-tiden mandag lå det nevnte dusjhjørnet med 3kroner som høyeste bud. På samme tidspunkt gjaldt et av de høyeste budene de 20 pallene med kopieringspapir, som en interessert budgiver mandag ettermiddag var villig til å betale 3100 kroner for.