Selv etter tidenes dårligste valg for SV, ble lederen mottatt med stående og varig applaus. Den eneste gang under talen applausen ble enda sterkere, var da han snakket om asylbarna.

— Pål Lønseth snakker ikke på vegne av SV, tordnet han. Med adresse til statssekretær Pål Lønset (Ap), som i BT har advart den nye regjeringen mot å åpne for amnesti for asylbarna i Norge.

Etter denne kraftsalven kunne Lysbakken se ut over et landsstyre som reiste seg, og klappet taktfast i flere minutter.

Avviser ikke samling

En ydmyk SV-leder takket for en svært vellykket valgkampinnspurt, men måtte medgi at valgresultatet var svært dårlig, 4,1 prosent. Regjeringsmakten glapp etter åtte år, men partiet greide seg over sperregrensen, med 1.600 stemmer.

I tiden etter valget har enkelte, inkludert SV-veteran Stein Ørnhøi, tatt til orde for å slå sammen SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

Lysbakken avviste ikke denne tanken.

— Når Stein snakker skal vi lytte, sa han.

— Jeg stiller med et åpent sinn. Vi skal åpne dører og ikke lukke noen dører. Vi må ikke gå i oss selv. Vi skal ta godt imot De Grønne på Stortinget, og samarbeid med dem for å løfte miljøsakene.

— Men vi må også være åpne for våre egne medlemmer og lytte bedre til dem, sa den selvkritiske SV-lederen.

Ingen havarikommisjon

Andre partier som har gått på en smell, har gjerne nedsatt en egen havarikommisjon for å finne ut hva som gikk galt. Det har både Venstre og KrF gjort. Men ikke SV.

— Nei, jeg vil at vi skal bruke erfaringene fra det rødgrønne regjeringssamarbeidet i strategiene fremover, både organisatorisk og politisk, sa Lysbakken til BT etter talen.

Da hadde han sagt at det viktigste var å bygge opp igjen partiet, og vinne tilbake eierforholdet til den politiske tenkningen.

— Mens vi har styrt har høyresiden brukt tiden til å kjempe om ideene. Det har de lykkes med. Derfor må vi ikke lure oss selv til å tro at folk ble lurt til å stemme borgerlig denne gangen, sa Audun Lysbakken