IAEA gjorde et oppsiktsvekkende hopp på odds-listen det nest siste døgnet før kunngjøringen, da det internasjonale bookmakerfirmaet Centerbet endret atomenergibyråets odds fra 26 til 3. Ahtisaari hadde 3,75 i odds.

24 timer før Nobelkomiteens formann Ole Danbolt Mjøs skulle offentliggjøre årets vinner, lå den japanske organisasjonen Nihon Hindankyo på tredjeplass med 5 i odds, fulgt av de amerikanske senatorene Richard Lugar og Sam Nunn med odds på 7.

Nihon Hindankyo er en organisasjon for overlevende etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki, mens de to senatorene er nominert for sitt arbeid med å rydde opp Sovjetunionens kjernefysiske etterlatenskaper.

Spekulasjon

Bookmakerfirmaene lager sine rangeringer etter en matematisk formel som er basert på veddemålene og interessen og pengeinnsatsen for hver enkelt kandidat.

Veddemålene gjenspeiler i sin tur spekulasjoner i mediene, men alle som forsøker å tippe en vinner på forhånd, har de siste årene fått hjelp av Fredsforskningsinstituttet i Oslo (PRIO) som vurderer de mest aktuelle kandidatene på sin hjemmeside.

Både Ahtisaari og de to amerikanske senatorene står på PRIOs liste over de fire heteste kandidatene sammen med hjelpeorganisasjonen Oxfam og fattigdomskampanjen som drives av artistene Bono og Bob Geldof.

Bono og Geldof ble torsdag rangert som nummer fem på Centerbets liste med 15 i odds, fulgt av Oxfam med 17.

Den kinesiske samvittighetsfangen Rebiya Kadeer hadde også 17 i odds, mens Redd Barna og den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu kom på de neste plassene med 21.

Bush nederst

Helt nederst på Centerbets odds-liste ligger USAs president George W. Bush og Australias statsminister John Howard som begge blir ansett for å ha en tusendels sjanse for å få årets fredspris.

Andre kjente navn på listen har litt større håp, blant andre statsministrene Tony Blair og Gerhard Schröder, som begge har odds på 500.

Israels statsminister Ariel Sharon har samme odds som Frelsesarmeen (150), mens den sjiamuslimske religiøse lederen Ali al-Sistani i Irak får 34 i odds.

Dermed er han en større favoritt før kunngjøringen fredag enn den pensjonerte svenske våpeninspektøren Hans Blix (51 i odds) og Tsjekkias tidligere president Václav Havel, den fremste av gjengangerne på Nobelinstituttets nominasjonslister (67).