• Vi gir store bidrag til å gjenoppbygge Irak, og da må landets myndigheter bruke midler til å ta tilbake sine egne innbyggere, krever Erna Solberg. Hun er klar til tvangsmessig tilbakesending i stor skala.
Olav Garvik

Den ferierende statsråden og Høyre-lederen varsler i samtale med Bergens Tidende en langt tøffere linje enn hittil overfor både irakere og afghanere som har søkt tilflukt i Norge etter forfølgelse og krigsherjinger.

Foreløpig har det strandet på returmulighetene. Så snart norske myndigheter får i stand et returvedtak med Irak og Afghanistan, og forhåpentligvis også Somalia, blir det ikke lenger snakk om å basere seg bare på frivillighet for å snu folkestrømmen.

Flyplasser må åpnes

Erna Solberg forklarer det slik:

— Vi har hatt et program som har vært forankret i oppmuntring og returpenger. Men nå er det slutt på å gi 10.000 kroner til dem som vil vende hjem. Vi venter på at det i disse to landene blir fattet et returvedtak - som i praksis bl.a. betyr at flyplasser blir åpnet igjen. Da er det klart for å sette i gang tvangsmessig tilbakesending, sier hun og venter seg samarbeidsvilje i mottakerlandene.

— Når vi gir store midler til gjenoppbyggingen av Irak, og myndighetene i landet selv får bestemme over hvordan de skal disponeres, får de i det minste selv ta tilbake sine egne innbyggere, fortsetter Solberg.

— Gjelder dette også Afghanistan?

— Ja, vi arbeider med en tilsvarende returavtale. Det bør ikke være så vanskelig, men vi har vært lojal mot FNs Høykommissær for flyktninger, som legger vekt på beskyttelsesbehovet. Det legger vi fortsatt vekt på. Det store problemet er imidlertid at Norge har vært senere enn andre europeiske land til å skjerpe kravene for å få asyl. Derfor har vi dessverre fått flere asylsøkere hit, sier hun.

- Uredelig og tøysete!

Erna Solberg tasser barføtt rundt i huset på Skjold som familien kjøpte for fire år siden - «for å ha en hytte i byen», som hun sier. I går kveld gikk turen til Varaldsøy for å slappe av i landlige omgivelser med resten av familien.

Hun bryr seg en døyt om raljeringen fra senterpartileder Åslaug Haga, slik den kom til uttrykk i fredagens BT. Haga stemplet Solberg som en av de fremste eksponenter for nyliberalismen, «hvor man knapt har andre mål enn å gjøre Norge billigere.»

— Jeg kan ikke ta den slags seriøst, for det er rett og slett tøysete å kalle meg nyliberalist, for det er jeg ikke. Du, jeg har problemer med å ta Senterpartiet seriøst, også når det opptrer i forhold til meg som statsråd.

— Det må du forklare nærmere.

— Ja da, for partiet opptrer faktisk uredelig når det hamrer løs på det jeg gjør i forhold til kommuneøkonomien. Det er en svartmaling uten sidestykke! I de årene Sp satt med makten i Kommunaldepartementet (i forrige Bondevik-regjering) var det for eksempel minst økning i kommunenes frie inntekter, sier Solberg..

I lommen på LO?

Hun er overbevist om at en trepartiregjering av Ap, SV og Senterpartiet vil komme helt i lommen på fagbevegelsen og være negativ til alt som heter strukturendringer i samfunnet.. Venstresiden i Arbeiderpartiet vil få overtaket.

— Men det er verdt å merke seg at denne konstellasjonen ikke er villig til å svare på hvilken politikk den vil føre.

Og for å si det rett ut: Er det noe landet ikke trenger nå, så er det å pøse mer penger ut i offentlig sektor!

— Du har all grunn til å frykte at dette trekløveret overtar, når du ser hvor dårlige meningsmålinger dagens regjeringspartier får?

— Ja, jeg frykter den politiske kursen de vil følge. Men jeg har på ingen måte resignert, for det er over ett år til valget. Ved forrige stortingsvalg fikk for eksempel Høyre fem-seks prosent mer enn det målingene på forhånd varslet, fortsetter Erna Solberg.

BT intervjuer partiledere Bergens Tidende intervjuer i sommer lederne for de politiske partiene. 10. juli var det Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg som ble utesket, 14. juli SV-leder Kristin Halvorsen, 15. juli Frp-leder Carl I. Hagen og 16. juli Senterpartiets Åslaug Haga. Neste blir Venstres leder Lars Sponheim.

SLAGVERK: Erna Solberg har denne uken feriert på «hytten» på Skjold, og hatt gleden av å høre barna traktere minislagverk i stuen.<p/>ODDLEIV APNESETH (foto)