— Jeg ber om respekt for at jeg ikke sier noe om ledervervet før valgkomiteens innstilling blir offentliggjort mandag, sier Åslaug Haga til Bergens Tidende.

I går innledet Haga til debatt på fylkesårsmøtet til Hordaland Senterparti. Kilder i partiet sier til BT at hun blir ansett som eneste mulige arvtaker til Enoksen. Han kunngjorde i går sin avgang på fylkesårsmøtet i Nordland.

Haga som er partiets første nestleder, svarte tidligere i vinter kategorisk nei på om hun ville overta ledervervet. - Det er krevende å være leder, og jeg er småbarnsmor til Kristine på 12 og Hans på ni, uttalte Haga i oktober.

Forventning i partiet

Slik ordlegger hun seg ikke lenger. På fylkesårsmøtet i går var det flere som mente å høre en påtroppende partileder tale.

Men Haga nektet å bekrefte at det går den veien. - Tålmodighet er en dyd, sier hun og ler. Svaret kommer mandag.

— Tror du det blir lettere å være Sp-leder nå når EU-spørsmålet er tilbake?

— EU er en sak som samler partiet og som det er stort engasjement rundt i Senterpartiet. Det er ingen tvil om at det er en krevende prosess å ta over partiledelsen. Om EU gjør det lettere, avhenger av øynene som ser, sier Haga og fortsetter. EU er et favorittema.

— Under alle omstendigheter er EU-saken viktig for oss. Det vi må gjøre er å snakke med folk om hva et EU-medlemskap faktisk betyr.

Nå har ja-siden fått snakke uforstyrret lenge om alt som suger oss inn i unionen - euro-sug, utvidelses-sug, Island-sug og balansere-mot-USA-suget.

Nå må vi overse meningsmålingene og ha fokus på hva EU betyr for distriktene og folkestyret, sier Haga og får det til å lyde som en tiltredelseserklæring.

— Finnes det Sp-folk som er gått i tenkeboksen?

— Det vil jeg ikke utelukke. Selv har jeg et veldig prinsipielt syn på EU. Mitt grunnsyn er at de gode samfunn bygges nedenfra. Det synet deler jeg med mange i Senterpartiet. Sånn sett har jeg problem for å se at Sp-folk har behov for noen tenkeboks.

Begrunnelsen

Odd Roger Enoksen gjorde det også klart i går at han trekker seg som parlamentarisk leder for Senterpartiet. Enoksen vil be stortingsgruppen i Sp om å velge ny parlamentarisk leder etter landsmøtet i midten av mars, skriver NTB.

Til fylkesårsmøtet i Nordland ga Enoksen følgende begrunnelse for sin avgjørelse:

— Vi gjorde et forholdsvis dårlig valg høsten 2001. Vi har ikke klart å øke oppslutningen etter valget til tross for at Sp står alene igjen i sentrum av norsk politikk, mens landet har fått mer høyre-politikk enn vi kan leve med hvis vi skal bevare de grunnleggende verdiene vårt samfunn er bygd på.

Den avtroppende partilederen skal nå konsentrere seg om å ta Nordlands og Nord-Norges sak i rikspolitikken.

TAUS NESTLEDER: - Tålmodighet er en dyd, sier Åslaug Haga og viser til valgkomiteens innstilling mandag. Sps første nestleder svarer ikke lenger kategorisk nei på om hun vil overta etter Odd Roger Enoksen. <br/>FOTO: EIRIK BREKKE