Hennes nærmeste rådgivere vil ikke legge skylden på mediene.

— Sykmeldingen har en medisinsk begrunnelse som er gjort av en lege, sier statssekretær Guri Størvold (Sp), en av Hagas aller nærmeste medarbeidere.

- Er det medienes skyld at Haga nå er sykmeldt?

— Nei, det vil jeg på ingen måte si. Bakgrunnen for sykmeldingen er en medisinsk vurdering og innholdet i den er et forhold mellom legen og Åslaug Haga, sier Størvold.

- Krevende for departementet

Det har stormet rundt Haga den siste uken. Hun skal ha bygget en brygge uten tillatelse på sin hytte i Stryn. Det har også kommet frem at hun har leid ut et stabbur uten lov hjemme i Ås.

Kor mykje gale har Haga gjort? spør BTs kommentator Olav Kobbeltveit i dag.

I statsrådens fravær vil det daglige arbeidet i departementet bli ledet av statssekretær Liv Monica Stubholt. Verken Stubholt eller Størvold vil kommentere om sykmeldingen har sammenheng med medietrykket de siste dagene. Men Størvold innrømmer at det har vært en vanskelig tid.

— Det er krevende på den måten at vi må gjøre en stor jobb i tillegg til alt det andre arbeidet i departementet. Det blir lange dager.

Torsdag innrømmet en innbitt og kampvillig Åslaug Haga at hun har vurdert å trekke seg som statsråd.

— Jeg har TV-team hengende rundt huset. Jeg har barn som kommer bleike hjem fordi vi er en familie som er fullstendig invadert, sa Haga. Olje- og energiministeren utdypet overfor NTB at hun har opplevd de siste ukene som kre-vende, selv om hun medga at hun har begått feil i forbindelse med private disposisjoner.

— Men saker sauses sammen og skaper et bilde av meg som uetterrettelig. Det er sårende, feilaktig og jeg finner meg ikke i det, sa hun.

Sykmeldt tidligere

Åslaug Haga har også tidligere denne perioden vært sykmeldt. Høsten 2006 var det høyt blodtrykk som holdt henne borte fra jobb i noen uker.

— Nå er det viktig at Åslaug får ro til å bli frisk igjen. Jeg ser fram til å ha henne tilbake på jobb om tre uker. Jeg har snakket med henne og ønsket henne god bedring, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i en kommentar.

Først søndag vil det bli tatt stilling til hva slags følger sykmeldingen vil få for olje- og energiministerens planlagte program de kommende ukene.

— Utgangspunktet vårt er at vi skal håndtere alle politiske saker som ligger på Hagas bord, men enkelte planlagte be-søk vil nok ikke kunne bli gjennomført som planlagt, sier Størvold.

Bør Haga gå av, eller er saken en bagatell? Si din mening her.