Samtidig befester Fremskrittspartiet stillingen som landets nest største parti.

Siv Jensen og hennes partifeller kan notere 0,8 prosentpoeng frem fra forrige måling. Dette gir støtte fra 26,2 prosent av velgerne.

I forhold til stortingsvalget i 2005 vil dette gi 47 stortingsmandater, ni flere enn i dag.

— Dette er godt å ta med seg inn i valgkampen, sier en fornøyd Siv Jensen fra ferie.

Hun er likevel varsom med å forskuttere noe.

— Disse meningsmålingene vil gå opp og ned helt frem til valgdagen. Det er hva velgerne stemmer da som teller, og det er derfor viktig at folk stemmer, sier partiformannen.

Høyre og Frp nærmer seg

Samtidig som regjeringspartner Arbeiderpartiet kan notere seg årsbeste i sommermålingen, er Senterpartiet i fall. Med en tilbakegang på 1,7 prosentpoeng fra juni, er de nede i 4,7 prosents oppslutning. Dette er årets dårligste meningsmåling for partiet. Bare Venstre har like stor tilbakegang fra forrige måling.

Stortingsrepresentant for Sp, Dagfinn Sundsbø er ikke fornøyd med tallene, men tror ikke de er en del av en negativ trend.

— I forhold til lokalvalget i høst ligger vi bedre an nå enn på tilsvarende tidspunkt tidligere år. Generelt gjør vi det bedre i lokalvalg enn stortingsvalg, men det er aldri kjekt med dårlige meningsmålinger, sier han.

Sammen med en mindre tilbakegang for SV, er det nå fremgangen for Arbeiderpartiet som sørger for å holde regjeringens posisjon.

Regjeringskoalisjonen ville med et slikt valgresultat fått syv færre mandater i Stortinget og havnet i mindretall i forhold til en storkoalisjon H, Frp, KrF og V.

Mer urovekkende må det imidlertid være i regjeringskvartalet at en koalisjon mellom Høyre og Fremskrittspartiet vil gi 75 mandater mot regjeringskoalisjonens 80.

Kystpartiet på Stortinget

Undersøkelsen viser at det per i dag er i underkant av en million velgere som er usikre på hva de vil stemme ved neste valg. Over halvparten av disse har ingen klar preferanse, mens 16 prosent har Arbeiderpartiet som sitt førstevalg.

For ni prosent er Fremskrittspartiet førstevalget, mens syv prosent holder en knapp på Venstre. På en slik rangeringsliste følger deretter SV, Høyre og Senterpartiet og til sist Kristelig Folkeparti.

Målingens store overraskelse er Kystpartiet som oppnår en oppslutning på 1,1 prosent, en fremgang på 0,9 prosentpoeng. Oppnår partiet dette i stortingsvalget i 2009, gir det et stortingsmandat.