— Hvis vi ikke har funnet en løsning innen mandag, ser det svart ut, sier Arnkværn etter at han lørdag hadde møte med store aksjonærer i Kværner og en del av selskapets banker.

— Vi er i forhandlinger med hovedaksjonærene og noen av bankene. mandag er deadline for en løsning, sier Arnkværn til NRK.

En av dem som møtte Kværner-ledelsen lørdag, var Kjell Inge Røkke.

Møtte Røkke

— Det var et greit møte, men det er viktig at videre informasjon blir styrt av Kværner, sa Røkke, idet han gikk etter det to timer lange møtet.

Med Røkke ute av døra fortsatte møtet med Folketrygdfondet, Kværners tredje største aksjonær.

— Jeg registrerte at Aker Maritime i alle fall har en viss positiv interesse i å bidra med redde Kværner, sa administrerende direktør i Folketrygdfondet, Tore Lindholt, da han forlot møtet en knapp time etter Røkke.

Han frykter at pengekrisen i Kværner kan ende med konkurs, men håper i det lengste at aksjonærer og banker vil gjøre sitt for å løse situasjonen.

— Hvis det ender med konkurs, vil det ikke bare være en tragedie for Kværner, men også en fallitterklæring for det økonomiske systemet. Selskapet har industrielle verdier og besitter industriell kompetanse som det vil være viktig å beholde, sier Lindholt.

Staten sier nei

Tidligere lørdag var Arnkværn og hovedtillitsvalgt Rolf Utgård på besøk hos næringsminister Ansgar Gabrielsen (H), uten at dette ga noe resultat. Staten vil fortsatt ikke gripe inn for å redde Kværner fra konkurs.

— Regjeringen har ikke til hensikt å endre sin holdning, og Kværner har ikke rettet noen formell henvendelse til regjeringen om hjelp, sier statsråden.

Det tror Utgård at Kværner kan bli nødt til.

— Jeg tror Kværner er nødt til å gå til staten på et tidspunkt, hvis alternativet er skifteretten. Men samtidig er både styret og andre av den oppfatning at vi må prøve alt før vi går til staten, sier Utgård til NTB.

Han karakteriserer spillet rundt Kværner på følgende måte:

— Dette er et pokerspill hvor alle spiller høyt og ingen vil vise kortene før de absolutt må.

Tilgang på kontanter

I helgen arbeides det også med å få til en ordning der russiske Yukos Oil allerede nå betaler for kjøpet av de to Kværner-selskapene de nylig inngikk kjøpsavtale om for 880 millioner kroner.

Det jobbes også med å skaffe tilgang på kontanter i datterselskapet Masa Yards. Det finske datterselskapet har nettopp fått en drøy milliard kroner fra RCCL for cruiseskipet "Adventures of the Seas".

KRISESAMTALER: Næringsministeren Ansgar Gabrielsen (H) møtte lørdag formiddag Kværners styreformann Harald Arnkværn for på nytt å bli orientert om krisen som rir selskapet. Gabrielsen fastholder at regjeringen ikke griper inn for å redde selskapet.
SCANPIX