— Utsolgt, var svaret vi fikk da vi spurte etter Behns novellesamling hos bokhandlere i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø - og Moss - mandag.

— 15 minutter etter at forlovelsen ble kunngjort var vi tomme, sier Tove Aagard i bokhandelen ARK Brunhjørnet i Trondheim.

Fra Ari Behns hjemsted Moss i sør til Tromsø i nord ble "Trist som faen" revet ut av bokhandlernes hyller etter forlovelsen sist torsdag. Noen var tomme bare minutter senere, andre ble utsolgt i løpet av helgen.

— Salget av "Trist som faen" ble åttedoblet da forholdet mellom Behn og prinsesse Märtha Louise ble kjent i mars. Nå har den gjort et nytt hopp, og vi tømte hyllene i helgen, forteller Tuva Østvedt ved Norli bokhandel i Oslo.

- Et eventyr

Forlegger Torleiv Grue i Kolon forlag, som har gitt ut "Trist som faen", er overbegeistret.

ýEt eventyr, kaller han det, og sukker spøkefullt over at Ari Behn ikke tipset ham om forlovelsen så han kunne trykke opp et ekstra opplag før jul. For nå er pocketutgaven av boka utsolgt fra forlaget.

ý Nytt opplag kommer først 8. januar, men vi har fremdeles en del innbundne utgaver som vi håper holder fram til jul, sier Grue.

Ettersom det særlig er pocketutgaven som er gått unna, har flere bokhandlere inntrykk av at mange kjøper boka mest av egen interesse, og ikke for å legge den under juletreet. De vil finne ut av "hva dette er for noe", slik en bokhandler ordlegger seg.

Og "de" er slett ikke bare den faste leser av debutforfatteres noveller. Forlovelsen har sendt en bråte ivrige rojalister og storforbrukere av kongebøker til bokhandelen. Dog ikke uten en viss skepsis.

Fra Trondheim, der bryllupet skal stå 24. mai neste år, meldes det at byens eldre fruer vrir seg over tittelen "Trist som faen", men likevel ikke kan motstå fristelsen til å få et innblikk i tankeverdenen til det ferskeste skudd på kongefamiliens slektstre.

(NTB)

Foto: Jan M. Lillebø