Det er kong Harald selv som understreker dette i en kommentar i forbindelse med Ari Behns virke som forfatter.

"Ari Behns forlovelse og senere ekteskap med Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Märtha Louise vil ikke medføre at han deltar i aktiviteter knyttet til utøvelse av monarkiets konstitusjonelle rolle, og han vil således ikke representere Kongehuset på egen hånd. Han vil i liten grad ledsage Prinsessen ved offisiell representasjon" heter det i en pressemelding på kongehusets hjemmeside.

I pressemeldingen heter det også at dette i praksis betyr at prinsessen vil fortsette å representere alene, og at hun kun ved helt spesielle anledninger vil bli ledsaget av Ari Behn. På denne måten vil Ari Behn stå friere i sitt forfatterskap, hevdes det.

Når prinsesse Märtha Louise og Ari Behn er gift, vil ektemannen trolig få samme posisjon i kongefamilien som prinsesse Ragnhild og prinsesse Astrids ektefeller.

Forretningsmennene Erling Lorentzen og Johan Martin Ferner hører naturlig med i bildet ved kongelige familiebegivenheter, men har aldri representert kongehuset ved offisielle anledninger.

Prinsesse Astrid har siden kong Olav døde representert kongehuset ved en rekke anledninger. Men med få unntak har hun representert uten sin mann ved sin side.

Til offisielle middager på Slottet er prinsesse Astrids ektemann Johan Martin Ferner ofte invitert som gjest, men han går ikke sammen med prinsesse Astrid i den kongelige prosesjonen til bords. For på Slottet skilles det klart mellom kongefamilien — som er kongeparet, kronprinsparet og prinsessen - og den kongelige familien som er hele familien med smått og stort.

Skal man tolke kong Haralds kommentar, er det ganske klart at forfatteren Ari Behn kommer i sistnevnte kategori, som prinsessen også prøvde å fortelle pressen da de to forlovet seg 13. desember i fjor.

(NTB)