Samtidig faller oppslutningen til Fremskrittspartiet og Høyre markant. Frp faller 5,5 prosentpoeng til 16,2 prosent, og Høyre faller 5,9 prosentpoeng til 21,4 prosent. Det viser Norfaktas første partibarometer etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Målingen er gjennomført for Nationen og Klassekampen.

Dersom meningsmålingen hadde vært resultat i et stortingsvalg, ville Arbeiderpartiet gjort sitt beste valg siden 1985, da Gro Harlem Brundtland ledet partiet til valgseier med 40,8 prosent av stemmene, fastslår Nationen.

For de andre partiene er det bare små endringer i målingen. Sosialistisk Venstreparti får 5,5 prosent og Senterpartiet får 4,6 prosent. Kristelig Folkeparti får 5,1 prosent og Venstre får 4,5 prosent.

— En helt utrolig framgang for Ap, kommenterer valgforsker Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo.

Hun biter seg merke i at mange av Frps velgere har satt seg på gjerdet siden forrige måling i juli.

— En skulle tro at Høyres og Frps velgere går til Arbeiderpartiet, men det gjør de bare i liten grad. De setter seg i stedet på gjerdet.

Frps Ketil Solvik-Olsen mener dette skyldes den politiske unntakstilstanden i kjølvannet av terroren.

— Det som skjedde var tragisk, og jeg tror målingen reflekterer en sympatibølge for Arbeiderpartiet, uten at det betyr noe varig skifte i folks politiske oppfatning, sier han til Nationen.