— Jeg kan bekrefte at en ansatt ble suspendert fra sin stilling i midten av januar. Forholdet er anmeldt til politiet, sier daglig leder ved apoteket, Gunvor Johnsen. Hun ønsker å si minst mulig om saken, før politiet har avsluttet sin etterforskning.

Falske resepter

Bedrageriet ble oppdaget ved en tilfeldighet for drøye to uker siden. Det viste seg at varebeholdningen ikke samsvarte med apotekets arkiverte resepter. Etter hvert forsto farmasøytene at de manglet store mengder av en spesiell type preparat.

— Det dreier seg om vanedannende medikamenter, sier Johnsen.

Ledelsen tror en utro tjener har forsynt seg av medisinskapet. Fremgangsmåten har vært en smule spesiell. En kvinnelig ansatt skal ha slått inn en rekke oppdiktede resepter i kassen. Alle varene er betalt kontant. Dermed var det ingen uoverensstemmelser mellom kasse og varebeholdning.

Svindelen kunne bare oppdages om man sjekket innleverte resepter opp mot apotekets datasystemer. Det gjorde ledelsen, og fant ut at flere av pasientene som hadde mottatt medisin, ikke fantes.

Nekter skyld

Saken etterforskes ved Arna- og Åsane politistasjonen. Den suspenderte kvinnen og flere andre personer er avhørt.

— Etterforskningen pågår fortsatt. Det er ikke tatt en påtaleavgjørelse, sier politiadvokat Magne Kvamme Sylta.

Kvinnen har status som mistenkt. Hun erkjenner ikke straffskyld.

— Min klient har på alle måter samarbeidet med politiet. Hun har gitt dem fullstendig innsynsrett, og håper å bli renvasket, sier kvinnens forsvarer, advokat Jørgen Riple.

Det er ikke gjort beslag som knytter kvinnen til de savnede medikamentene. Jørgen Riple mener at rutinene ved apoteket har vært så mangelfulle, at det kan bli vanskelig for hans klient å fri seg fullstendig fra mistanke.

— Systemet bygger på at samtlige ansatte er ærlige. Hvem som helst kan slå inn resepter i kassen, sier advokaten.

Ledelsen ved apoteket er enig at de ansatte vises stor tillit.

— Rutinene våre er som ved andre apotek. Vi vil likevel gjøre enkelte endringer som følge av denne saken, sier Gunvor Johnsen.

SUSPENDERT: En kvinnelig ansatt ved apoteket på Åsane Senter er midlertidig suspendert fra sin stilling. Ledelsen anklager henne for ha fått ut reseptbelagte medikamenter ved å dikte opp pasienter. (Foto: JAN M. LILLEBØ)