Det viser interne partireferater Bergens Tidende har hatt tilgang til.

Carl I. Hagen og Frp krever seks milliarder kroner i økte utgifter på budsjettet. Bergens Tidende har grunn til å tro at regjeringspartiene fullstendig utelukker så store innrømmelser. Selv to milliarder betraktes som umulig.

Men spørsmålet er om Carl I. Hagen og Frp egentlig vil ha et budsjettforlik.

Hagens to meninger

Utad gir nemlig Carl I. Hagen inntrykk av at han ønsker og tror på et forlik med regjeringen Bondevik. Innad i partigruppen på Stortinget etterlater han ingen tvil om at det spilles med høy innsats og at han ikke vil nøle med å presse regjeringen til det ytterste.

Bergens Tidende er kjent med et referat fra Fremskrittspartiets gruppemøte på Stortinget i forrige uke.

Av referatet fremgår det at Carl I. Hagen tok ordet. Budsjettforhandlingene med regjeringspartiene vurderte han slik:

— Saken kan gå helt til votering i salen, eventuelt med kabinettsspørsmål.

Kabinettspørsmålet

Han er dermed åpen for å fremkalle en regjeringskrise, bare uker etter at regjeringen Bondevik tok over etter Ap og Jens Stoltenberg.

Carl I. Hagen utelukker altså ikke at regjeringspartiene og Frp mislykkes i å bli enige om et forlik. Finanskomiteen vil da måtte avgi en innstilling om statsbudsjettet uten at et flertall stiller seg bak det.

Etter planene skal Stortinget debattere budsjettet 27. november. Carl I. Hagens vurdering, som han altså opplyste partigruppen om, er at regjeringen på tampen av debatten kan bli tvunget til å stille kabinettsspørsmål.

Frps krav

Kabinettspørsmål innebærer at et flertall på Stortinget må stille seg bak regjeringen i en bestemt sak. Hvis regjeringen ikke får et flertall for budsjettet, vil den gå av. Hagen nøler med andre ord ikke med å stille så tøffe krav at den politiske situasjonen på Stortinget kan bli satt helt på spissen.

Carl I. Hagen presenterte i går kveld sine krav til et budsjettforlik overfor de parlamentariske lederne til regjeringspartiene på Stortinget.

Frp krever vel seks milliarder kroner i økte utgifter på statsbudsjettet. I tillegg krever han bindende, skriftlige avtaler om 24 konkrete, politiske avtaler.

Carl I. Hagen fnyser av at utgiftsøkningene må balanseres med kutt på andre områder. Han mener det ikke er noe problem å bruke seks milliarder ekstra kroner og at utsiktene til en rentenedgang ikke vil bli svekket.

— Forslaget til statsbudsjett viser et overskudd på 170 milliarder kroner! utbryter Hagen.

Tror ikke på forlik

Men regjeringspartiene ser annerledes på det:

— Det er en lang liste med krav, det dreier seg om mange penger, og det blir vanskelig. Men vi skal gjøre et forsøk på å komme Frp i møte, sier Høyres parlamentariske leder, Oddvard Nilsen.

Regjeringspartiene kastet seg i går kveld rundt. Rådgiverkorpset på Stortinget fikk beskjed om å finne frem kalkulatorer og avlyse alle avtaler. - Natten skal tas i bruk, var ordren fra politikerne i regjeringspartiene. I dag får Hagen svar på sine krav.

En sentral kilde i regjeringspartiene sier til Bergens Tidende at «jeg ikke har tro på at vi kommer i nærheten av kravene engang.»