RUNE VALDERHAUG

Soknepresten i Nittedal, Laila Riksaasen Dahl (55), er kommet så godt fra bispevalget i Tunsberg, at hun seiler opp som favoritt. I den kirkelige avstemningen blant proster, teologiske professorer menighetsråd, prester og andre kirkelig ansatte, endte hun på annenplass, så vidt slått av sokneprest Per Arne Dahl i Åmot.

De fleste tips går dermed i retning av at regjeringen bruker anledningen til å utnevne en ny kvinne knapt 10 år etter at Rosemarie Køhn skrev norsk kirkehistorie ved å bli landets første kvinnelige biskop i 1993.

Politisk press

Det kan nemlig ta lang tid før regjeringen får en mer gyllen anledning til å utnevne en kvinnelig biskop, og samtidig være på trygg grunn i forhold til Kirkens egne ønsker. En ny kvinnelig biskop nå, kan også sikre kontinuiteten ettersom Køhn nærmer seg pensjonsalderen.

Nå skal bispevalget ut på en siste runde til biskopene før utnevningen kan finne sted i slutten av september eller i oktober.

I ukene fremover vil trolig kirkeminister Svarstad Haugland bli utsatt for sterkt politisk press både fra Venstre, Høyre og fra deler av eget parti for å få økt kvinneandelen i bispekollegiet. Hun må også regne med press både fra tilhengere og motstandere av kvinnelige prester.

Riksaasen Dahl er i motsetning til Køhn regnet for å være teologisk konservativ. Hun står trygt plassert på Den norske kirkes offisielle syn i homofilidebatten, og har aldri markert seg med kontroversielle synspunkter. Det kan gjøre jobben enklere for kirkeministeren.

Støttes av eliten

At Riksaasen Dahl i motsetning til Per Arne Dahl har sanket flust med stemmer fra de teologiske professorene under avstemningen, vil også telle til hennes fordel. For det betyr at den teologiske eliten — ikke minst ved Menighetsfakultetet - mener at hun er mer skikket enn de andre kandidatene.

Per Arne Dahl var på forhånd ikke nominert blant de fem kandidatene til å overta etter bergenseren Sigurd Osberg, som går av for aldersgrensen 1. desember. Men både prester og menighetsråd har sørget for at han er blitt en opplagt kandidat dersom Riksaasen Dahl vrakes. Velges han, kan nemlig heller ikke avgjørelsen kritiseres av andre enn dem som ønsker en kvinne for enhver pris.

Ikke nominert

Per Arne Dahl har i alt fått 213 stemmer, hvorav 117 som førstekandidat - til tross for at han har fått kritikk for ikke å ha villet svare på hva han mener om statskirkeordningen og om homofili.

Laila Riksaasen Dahl endte med 201 stemmer, av disse 88 som førstekandidat. Tredjemann i bispeavstemningen er direktør Erling J. Pettersen i Kirkerådet. Pettersen, som er fra Bergen, fikk totalt 186 stemmer - 51 som førstekandidat.

De andre kandidatene, Torstein Lalim, Helen Bjørnøy, Morten Fleischer og Berit Lånke er for langt bak til å kunne nå opp.

Første gang

Ifølge ekspedisjonssjef Ole Herman Fisknes er det første gang en ikke-nominert kandidat har gått til topps i et bispevalg uten at det har vært ført organiserte aksjoner under prosessen. Heller ikke Sigurd Osberg var forhåndsnominert før han ble utnevnt til Tunsberg i 1990. Men den gang var det en svært aggressiv lokal kampanje for ham, noe som brakte ham til topps avstemningen.