AUF har i tiden etter angrepet bedt mediene om ikke å besøke Utøya før alle pårørende og overlevende har fått anledning til å komme dit. I to runder - senest i helgen - har det blitt arrangert besøk for disse gruppene på Utøya.

Rundt 170 pressefolk fra inn- og utland er akkreditert til besøket til Utøya, hvor AUF-leder Eskil Pedersen vil holde en orientering. Det skal også tidligere AUF-leder Martin Henriksen, som er styreleder i Utøya AS. Pressen vil få bevege seg fritt rundt på hele øya og i bygningene.

Ber mediene ta hensyn

Pedersen ber journalister og fotografer være varsomme når de besøker Utøya.

- For pressen og mange i befolkningen har det gått lang tid, men for oss har det gått kort tid. Det har bare gått 70 dager siden 22. juli, sier AUF-lederen til NRK.

Også partisekretær Raymond Johansen påpeker at det er kort tid siden terrorangrepet og ber pressen vise hensyn til pårørende og overlevende når de dekker saken.

- Jeg er veldig takknemlig for at pressen så langt har etterkommet de behovene. Det står det veldig respekt av, sier han.

Tar vare på de pårørende

Eskil Pedersen sier det er viktig å ta vare på de pårørende, samtidig som det blir tilrettelagt for å få ut informasjon fra øya.

Hovedhuset.
ERLEND LANGELAND HAUGEN

- Jeg håper mange kan vise fram den Utøya man kjente før 22. juli og idyllen, men samtidig skjønner vi at det er viktig å vise fram øya slik den er i dag. Det er ikke skadene på bygningene, men følelsene hos de overlevende som er vanskelig, utdyper Pedersen.

69 personer, de aller fleste ungdommer, ble drept og mange hardt såret under terrorangrepet mot AUFs sommerleir 22. juli.