Arbeiderpartiet er dermed det eneste partiet som tviholder på denne type boligskatt. Etter at de fleste partiene nå har hatt landsmøter, er det et klart politisk flertall i Stortinget for å redusere dokumentavgiften som i dag er på 2,5 prosent av salgssummen når bolig skifter eier. Dermed håper man å kunne gi en skikkelig håndsrekning til dem som kjøper bolig for første gang.

Både Høyre, SV, KrF og Senterpartiet har forpliktet seg til å senke denne avgiften som utelukkende har til formål å skaffe mest mulig inntekter i statskassen. I inneværende år er den budsjettert til 5,7 milliarder kroner.

Frp, som har landsmøte neste helg, vil fjerne avgiften helt.

Fordel for «de rike»

Men Arbeiderpartiet er ikke til å rikke. Svein Roald Hansen sier til Bergens Tidende at «det er all grunn til å tro at det blir velstående mennesker med dyre boliger som kan innkassere størst gevinst dersom avgiften blir helt eller delvis fjernet».

Resonnementet bygger på at ved å senke avgiften, kan boligselgerne spekulere i å sko seg tilsvarende, på samme måte som ved lav rente.

— Ønsker ikke Ap å gi de unge boligsøkerne noen som helst hjelp?

— Jo selvsagt, men vi har mer tro på at det trengs mer målrettete tiltak, og i den omfattende boligpakken vi la frem i fjor hadde vi flere konkrete forslag. Ett av dem var at kommunene skulle få 40-50.000 kroner for hver tomt de legger ut. Det mest effektive tiltaket for å motvirke de høye boligprisene er å ha høy byggeaktivitet, sier Hansen.

Bunnfradrag på 1 million?

Dersom det blir en rød-grønn regjering etter valget, må Arbeiderpartiet bryne seg på SV og Senterpartiet som begge har forpliktet seg til å redusere «flytteskatten», primært for førstegangsetablerere. Senterpartiets Morten Lund, som er medlem av finanskomiteen, sier at det er all grunn til å redusere avgiftssatsen for de unge boligkjøpere.

Han nevner videre at han har sans for forslaget om å innføre et bunnfradrag på 1 mill. kroner, slik adm. direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund har slått til lyd for.

- Umoralsk avgift

I en kommentar til BT sier Batta at et slikt bunnfradrag kan være et alternativ, for det vil innebære at folk som kjøper en enkel, liten bolig - nær sagt en «hybel» - til én million kroner unngår dokumentavgiften.

— Men også for dem som må ut med et par millioner kroner, som er gjennomsnittspris i storbyene, vil dette hjelpe godt. Hvis man i praksis halverer flytteskatten, vil dette være et godt skritt i riktig retning. For dette er i høyeste grad en umoralsk avgift, sier Peter Batta.

— Er ikke det å ta vel hardt i?

— Nei, for husk at det i første rekke er svake grupper av boligsøkende som er skadelidende i dag. Det gjelder som nevnt de unge som skal stifte bo, og det gjelder videre alenemødre, fraskilte og arbeidsledige som må flytte til andre kommuner for å få seg ny jobb. Og er det noen som er «rike», så er det nettopp statskassen! sier han.