Regjeringspartiene er i forhandlingene med Ap nesten like påholdne som de var med Frp. Det vil si at de økonomiske tilbudene ikke er i nærheten av Aps velvoksne krav om at det må flyttes på over syv milliarder kroner.

Krever innrømmelser

Ap krever, i tillegg til milliardene, også at regjeringen gjør betydelige politiske innrømmelser. Det er krav regjeringspartiene delvis opplever som umulige å gå med — ikke minst fordi en politisk endring i den retningen Ap ber om vil stå direkte i motstrid til regjeringens politiske plattform - Sem-erklæringen.

Aps finanspolitiske talskvinne, Hill Marta Solberg, var i går åpenbart misfornøyd med tilbudene fra KrF, V og H:

— Det er svært langt frem før vi kan se konturene av enighet. Vi er ikke kommet særlig langt. Vi er kommet svært, svært kort. Regjeringspartiene har ikke helt tatt inn over seg alvoret i våre krav, var et knippe av Solbergs reaksjoner i Stortinget i går ettermiddag. Det er en reaksjon som til forveksling er lik den Frps Siv Jensen hadde etter de første forhandlingsmøtene tidligere i høst. Og det endte som kjent også med brudd.

- Forstår ikke alvoret

Solbergs hjertesukk om at regjeringspartiene ikke har tatt inn over seg alvoret i Aps krav, dreier seg om politiske innrømmelser. Det er åpenbart at Ap vil at et forlik skal smerte politisk for regjeringen. Det vil si at politikken, og ikke bare pengestrømmen, må dreie i Aps retning på avgjørende områder. Det er ikke regjeringspartiene særlig entusiastiske i forhold til.

Det er klart at Ap vil selge seg dyrt. Før forhandlingene tok til sa Solberg at hun måtte ha støtte til de fleste kravene før det kunne bli noen avtale.

Det vanskeligste blir etter alt å dømme å finne inndekning på forslagene, om nye tiltak skal dekkes inn ved at andre gode tiltak sløyfes, eller om det kan dekkes inn ved økte inntekter i form av mindre skattelettelser til aksjeeiere og personer med høye inntekter.

Høyre vil jobbe videre

Høyres Jan Tore Sanner erkjenner at «avstanden er betydelig», men han tviholder likevel på at partene arbeider videre for å finne en løsning.

Fristen for å komme fram til en politisk avklaring om budsjettet er i morgen. Dette er nødvendig for at finanskomiteen skal rekke å avgi innstilling innen fristens utløp 20. november. Rammene for neste års budsjett vil bli vedtatt 27. november.

Dersom det blir brudd i dag eller senest torsdag, vil partiene legge inn sine egne budsjett som merknader i finansinnstillingen, og det vil ikke være flertall for noe budsjettforslag. Blir dette situasjonen 27. november, er det ventet at regjeringen vil stille kabinettspørsmål for å prøve å tvinge budsjettet gjennom. Resultatet av dette blir enten at noen bøyer av og sikrer flertall for regjeringen, eller regjeringskrise.

INGEN OPTIMIST: - Vi har holdt på et døgn, og vi skal holde på et døgn til. Men vi er kommet svært kort, og jeg må understreke at det er langt igjen før vi kommer fram til en avtale, sa Aps hovedforhandler Hill-Marta Solberg på vei inn til møte med regjeringspartiene i finanskomiteen i går. (Foto: Scanpix)