Ap gjenerobrer posisjonen som partiet med størst velgerappell på den landsdekkende septembermålingen Sentio Research Group har utført for Bergens Tidende.

For mens Frp faller 3,9 prosentpoeng, suser det største regjeringspartiet opp med nøyaktig det samme og passerer igjen 30-grensen.

— Anført av Arbeiderpartiet har regjeringen nettopp innført en tøffere asylpolitikk. Den spiser dermed på Fremskrittspartiets beitemarker, sier Terje Knutsen, forsker ved Institutt for sammenliknende politikk, UiB.

Søker det trauste

Knutsen nevner også brottsjøene i finansmarkedet som mulig forklaring på strømmingene i velgermassen.

— Når folk opplever store endringer og er urolige for rentehopp vil mange satse på trauste og velprøvde løsninger. Da er nok Aps sosialdemokratiske politikk en trygg havn i mange velgeres øyne. Dette i motsetning til Fremskrittspartiets økonomiske løsninger med deregulering og frie markedskrefter, sier Knutsen.

Han tror Ap-oppsvinget på denne målingen også kan tilskrives noen av budsjettlekkasjene den siste tiden.

— Ett eksempel er regjeringens signaler om å sette store prosjekter innen jernbane og veibygging ut på internasjonalt anbud. De rød-grønne partiene har begynt den lange valgkampen, men er avhengig av å levere varene i statsbudsjettet som legges frem tirsdag.

Ingen Navarsete-effekt

— Derfor ser vi at de nå lover kommunene 15 milliarder rentefrie lån til bygging og rehabilitering av skolebygg. Dette budsjettet er jo også de rødgrønnes siste sjanse til å innfri løftet om å sørge for vann i skolenes svømmebassenger, påpeker Knutsen.

SV kan notere en liten opptur på BT-målingen. Senterpartiet, derimot, har hittil ikke merket noen «Liv Signe-effekt» etter lederskiftet i september.

— Haga-saken har skadet Sp, og Navarsete vil trenge noen måneder til å gjenoppbygge partiet og få profilert seg som leder, mener Knutsen.

Venstre er tilbake så vidt over sperregrensen. Politikkforskeren tror bråket rundt fiendene Olaf Thommessen og Lars Sponheim rammer partiet.

Sponheim-bom?

Knutsen sikter både til Sponheims utsagn om at han ikke ville kommentere Thommesens bok «fordi han ikke er psykolog», og partilederens påfølgende utblåsning mot sitt eget landsstyre for mangel på støtte i oppgjøret mot eks-nestlederen.

— Mange opplever Sponheim som en direkte og bramfri politiker. Det er oftest en god egenskap, men i denne saken er det nok snarere et problem for Venstre, mener Terje Knutsen.

Venstres nestleder, Ola Elvestuen, tar på sin side den skrale oppslutningen om partiet med knusende ro, for «målingene i det siste spriker en god del,» som han sier.

— Vi kan ikke la oss påvirke av disse tallene, men konsentrere oss om å bygge partiorganisasjonen sterkere. Det er vi også godt i gang med, sier Elvestuen.

Sentrumskamerat KrF sliter også. 75-årsjubilanten har aldri vært lavere på Sentio-målingene i BT.

For partiet Rødt er det fortsatt helgrått. Partiet tjener ikke på at SV sluker kameler i regjering.

— Jeg tror mange SV-velgere er skeptisk til Rødt fordi dette partiet fortsatt er styrt av gamle AKP'ere som Torstein Dahle og Erling Folkvord, sier forsker Terje Knutsen.

Hva tror du er årsaken til endringene i partibarometeret? Si din mening.