OLAV GARVIK

Med Frøilands kraftige støtte til Tromsø-søknaden er hun foreløpig den siste av tungvekterne i Arbeiderpartiet som øver press på regjeringen for å gi den nødvendige statlige garantien. Tidligere har både partiets nestleder Hill-Marta Solberg og tidligere statsråd Trond Giske stått frem med sterk støtte til søknaden fra arrangørbyen.

Alt tyder dermed på at Arbeiderpartiet i et formelt vedtak med det første vil gi støtte til at de olympiske vinterlekene havner i Nord-Norge om ti år.

Derimot tyder like mye på at regjeringen vender tommelen ned. Det er ventet at saken blir avgjort på regjeringskonferanse med det aller første, i hvert fall i løpet av de første par ukene, etter det politisk rådgiver ved Statsministerens kontor, Øistein Mjærum, sier til BT.

— Et fattig land?

— Det må være et fattig land som ikke ser seg i stand til å søke om å få arrangere vinterlekene. Vi har jo bare gode erfaringer med Lillehammer-OL. Det er viktig at vi med våre idrettstradisjoner gir rom for et slikt løft med visse mellomrom, sier Ranveig Frøiland.

— Er du ikke skremt av prisen?

— Jeg vil ikke på stående fot si hvor mye vi bør forplikte oss til.

— Nettoutgiftene for staten er beregnet til 10 milliarder?

— Det er ulike tall som svever rundt. Vi skal imidlertid huske på at dette gjelder investeringer som skal brukes i lang tid etterpå, og først og fremst med tanke på infrastrukturen. Se bare tilbake på Lillehammer-satsingen som virkelig kom regionen til gode. Jeg er overbevist om at det samme vil skje i nord. Dessuten må vi ikke glemme at statsstøtten skal fordeles over flere budsjettår, sier Frøiland videre.

Hun presiserer at det har veid sterkt for henne at en samlet idrettsbevegelse står bak OL-prosjektet i Tromsø.

Hun advarer imidlertid mot å gjøre OL-saken til valgkamptema neste år. Vender regjeringen tommelen ned, er nok løpet kjørt, slik hun ser det.

Kritisk statsminister

Statsminister Kjell Magne Bondevik lot det skinne tydelig gjennom på et møte med pressen onsdag at han stiller seg kritisk, i det minste, til å satse så mye offentlige midler på å få vinterlekene til Tromsø.

— Regjeringen må legge stor vekt på kostnadene. Det er et stort spørsmål om det er den beste anvendelse av pengene å gi en bruttogaranti på rundt 16 milliarder, og nettogaranti på 10, sa han.

Foreløpig er det Senterpartiet, toneangivende deler av Arbeiderpartiet og visse deler av SV som har kastet seg inn i kampen for at Tromsø skal få sin vilje. Frp, derimot, sier bestemt nei.

- SV som avgjør

— Det er SV som avgjør dette, sier partiets nestleder Øystein Djupedal til Bergens Tidende. Han medgir at det er delte meninger i partiet. Dette er en så stor sak at SVs landsstyre må behandle den. Selv har han ikke tatt standpunkt - offisielt, presiserer han.

— Men det er mye som taler for Tromsø, for det vil eventuelt bli et fantastisk spektakulært OL der nord. Nord-Norge er jo Europas best bevarte hemmelighet, understreker Djupedal.