Målingen, som ble offentliggjort i dag, er tatt opp denne uken, etter landsmøtet i SV. En annen måling, som ble lagt frem fredag men som var gjort i forrige uke, viser også at SV er i fremgang. Her var Ap fortsatt større.

-Verdimobilisering

Gjenvalgt leder i SV, Kristin Halvorsen, sier til Aftenposten i en kommentar til målingen som viser at hennes parti er like stort som Ap, at dette viser at partiet har tillit blant veldig mange mennesker.

-Det foregår en generell verdimobilisering mot at penger, kommers og profitt skal ha en så stor innflytelse på mange av livets områder, fra strømpriser til bestemor. Dette er et opprør mot smålig Høyre-politikk og USA-lojalitet. Vi har fanget opp dette, mener Kristin Halvorsen.

-Ikke fornøyd

-Vi er vant til store endringer på meningsmålingene. På de andre målingene er vi det største partiet. I fjor ble vi forbigått av Frp. og Høyre, men vi har gjenvunnet posisjonen, sier Ap-leder Jens Stoltenberg. Han er ikke fornøyd med målingen som viser at SV er like stort som hans parti. -Jeg skulle helst sett en fremgang for Ap. Men når et annet parti først går frem, er det jo hyggelig at det skjer med SV, sier Stoltenberg.

Opinions måling

På målingen fra Opinion får Fremskrittspartiet 24,2 prosent og holder stillingen som det største partiet selv etter en tilbakegang på 0,9 prosentpoeng. Høyre går tilbake 0,8 prosentpoeng til 13,4 prosent, KrF står på stedet hvil mens Venstre går frem fra 1,8 til 2,8 prosent. De tre regjeringspartiene har samlet 23,0 prosent oppslutning, omtrent det samme som Ap og SV har hver for seg.

Tallene for alle partiene er (endring fra forrige måling i parentes): Ap 22,9 (+0,3), Frp 24,2 (-0,9), SV 22,9 (+1,9), Høyre 13,4 (-0,8), KrF 6,8 (-), Sp 4,9 (+0,7) og Venstre 2,8 (+1,0).

Vårt Lands måling

Den andre målingen som ble offentliggjort fredag bekrefter at SV er i sterk fremgang. På denne målingen må partiet likevel finne seg i å ligge langt bak Ap, som har støtte fra 25,7 prosent av velgerne. Denne målingen er utført av Intera ResearchLab for Vårt Land en uke tidligere i dagene 4. — 10. mars.

På denne målingen får SV 20,6 prosent etter en fremgang på 3,1 prosentpoeng. Også her er Frp størst med en oppslutning på 26,4 etter en fremgang på 2,2 prosentpoeng. Høyre får rekordlave 11,4 prosent etter nedgang på 5,3 prosentpoeng.

Tallene i denne målingen er (endring fra forrige måling i parentes): Ap 25,7 (-0,3), Frp 26,4 (+2,2), SV 20,6 (+3,1), Høyre 11,4 (-5,3), KrF 6,4 (-0,5), Sp 4,8 (+0,5) og Venstre 2,4 (+0,7).

(NTB)