Den landsomfattende partimålingen som Sentio Research har gjort for BT midt under finanskrisen tyder på at Arbeiderpartiet foreløpig har fått størst uttelling i form av nye sympatisører.

Partiet har økt fra 30,5 prosent i september til 33,0 prosent i målingen som ble foretatt i tidsrommet 21.-27. oktober. Det er en jevn fremgang fra august, da partiet fikk 26,6 prosent.

Fremskrittspartiet har opplevd stikk motsatt tendens — fra 32,2 prosent i august til 26,1 prosent denne gang. Men Høyre har ikke vunnet noe som helst på at Frp taper terreng.

Historisk troverdighet

— Dette må være urovekkende for Siv Jensen. Men målingen reflekterer først og fremst at Arbeiderpartiet og Frp i mange sammenhenger konkurrerer om de samme velgerne. De vandrer stadig frem og tilbake. Akkurat nå i det siste er det grunn til å tro at mange som har sympatisert med Frp reagerer på det sterke kjøret mot Rune Bjerke, mener Anders Todal Jenssen som er professor og valgforsker ved NTNU i Trondheim.

Han regner med at Arbeiderpartiet også vil tjene på det hvis de utrygge økonomiske tider vedvarer, og han begrunner det slik:

— Arbeiderpartiet har en historisk troverdighet i manges øyne. Det skjedde sist da partiet brukte mye krefter for å rydde opp i problemene på 80-tallet, ifølge det bildet som den gang ble skapt. Arbeiderpartiets sjel handler mer om å skape trygghet enn utjevning, sier Todal Jenssen.

Lavt og stabilt for Høyre

På målingen går Høyre en ørliten tanke tilbake i forhold til forrige måling, og ender på 15,2 prosent. Men det er stabilitet på et relativt lavt nivå som preger partiet. NTNU-professoren ser stabiliteten som en konsekvens av at partiet bl.a. har lagt seg tett opp til Arbeiderpartiet i forbindelse med den nåværende kriseforståelsen, og i hovedsak støttet krisepakken fra regjeringen.

Frp strever i motbakke, men har fortsatt høyere oppslutning enn ved stortingsvalget for tre år siden, da det fikk 38 representanter. Hadde det vært valg i morgen, ville partiet fått ytterligere ti på Stortinget.

- Vi må stå tidlig opp

— Jeg er ikke urolig i det hele tatt, for vi ligger langt over valgresultatet i 2005. Men både Siv (Jensen) og jeg har innprentet våre folk at vi ikke må ta av. Alle som vil Frp vel må stå tidlig opp om morgenen og legge seg sent om kvelden, for vi må være forberedt på at våre motstandere vil ta alle mulige midler i bruk for å ramme oss, sier nestlederen i Frp, Per Sandberg, i en kommentar.

— Det er likevel en merkbar tilbakegang dere opplever. Andre ville ha vært bekymret?

— Dette var absolutt ventet, og vi har sett tilsvarende tendenser i andre målinger i forbindelse med finanskrisen. I en slik situasjon pleier folk flest å søke tilbake til det trygge og velkjente. De kvir seg for å prøve noe nytt. Derfor har vi i Frp-ledelsen en jobb å gjøre for å få velgerne overbevist om at vår pengepolitikk virker positivt, sier Sandberg.