• Det er SV som i dag fører den gode, gamle arbeiderpartipolitikken, mener Svein Brunvatne. Han er oppgitt over Ap og vil ut av kommunestyret i Os.

Etter å ha vært aktiv kommunepolitiker i 16 år er Brunvatne i dag meget frustrert over den politiske kursen Arbeiderpartiet har valgt.

Det er bare gammel kjærlighet til partiet som holder ham tilbake fra å si takk for seg og rive medlemskortet i stykker. Han gjør som Haakon Lie, holder seg for nesen foran valgurnen, og er villig til å stå på en av de siste plassene på listen neste år. Listefyll, med andre ord.

Det er i SV hjertet hans ligger. Det legger han ikke skjul på. I praktisk politikk hjemme i Os-bygden er Svein Brunvatne (54) på linje med SV i de fleste saker. Samarbeidet med SVs gruppeleder Torill Otterskred er det aller beste.

For mye lefling

Den tidligere politimannen er opprørt over den høyredreiningen dagens partiledelse har ansvaret for. Dessuten er den altfor utydelig. Det virker som om partiet ikke lenger har saker å slåss for. Det er ikke i stand til å fornye seg, sukker han.

— Arbeiderpartiet lefler for mye med markedskreftene. Det er dessverre lenge siden det begynte, bl.a. med alle postkontorene og bussrutene som det var om å gjøre å nedlegge. Og hvorfor skulle Arbeiderpartiet være med på å sette viktige oppgaver ut på anbud? undres han.

Brunvatne er skuffet over at de nye politiske «trendene» ikke bare gjennomsyrer de som sitter med makt og ansvar i Oslo. Også lokalt vender man ryggen til det som har vært god arbeiderpartipolitikk, hevder han og nevner et eksempel:

— Enkelte hadde det så travelt med å selge ut BKK-aksjene. Vi satte oss riktignok imot det her i Os, i motsetning til byråd Trond Tystad i Bergen.

- Løper etter Frp og Høyre

— Partiet løper etter Frp og Høyre. Se bare på innvandringspolitikken! Vi glemmer helt kjerneverdiene. Er det det minste rart at Arbeiderpartiet får under 20 prosent på meningsmålingene, spør han.

Brunvatne er en mangfoldig herre som - heldigvis, sier han - har andre interesser enn bare politikk. Han er en kjent mann i idrettslivet, først og fremst som leder i Hordaland Håndballkrets. Mens partifellene retter oppmerksomheten mot landsmøtet som starter fredag, har han for sin del vært mest opptatt av å forberede landskamp i Haukelandshallen.

— Er det mindre intriger i idretten enn i politikken?

— Det er i hvert fall mindre maktbruk i idretten. Det har vært for mye krangel i Arbeiderpartiet, for mye dynasti, og altfor mye makt er konsentrert på Youngstorget.

For lite jordnære

— Er det enkeltpersoner på topplanet som likevel gir deg forhåpninger?

— Nei, jeg kan ikke se noen. Jeg finner ingen på det nivået som er jordnære nok. Skal Arbeiderpartiet komme ovenpå igjen, må vi konsentrere oss mer om det som angår folk til daglig. Det er blitt for mye akademikerdominans i partiet.

— Er det mindre av det i SV?

— De har i hvert fall greid å bevare grunnholdningene i arbeiderbevegelsen, som går ut på at allmennhetens beste alltid er det viktigste. Kristin Halvorsen er en dyktig kvinne som med årene også er blitt mye mer ansvarlig, sier han.