OLAV GARVIK VIDAR YSTAD

Det startet med landsstyremøte og fortsetter i hele helgen med såkalt strategimøte, der alt som kan krype og gå av partieminenser har samlet seg på hotell i Tønsberg.

Partiets problemer og utfordringer er gjennomgangstema. Regjeringssaker, statsbudsjett og vordende valgkamp står på dagsordenen, men stortingsrepresentanter, statsråder, ledere i fylkeslagene og partibyråkrater tisker og hvisker om hvordan man i all verden skal greie å hogge over den gordiske knuten:

Skal Høybråten nomineres i Østfold, Akershus, Oslo — eller kanskje i Rogaland etter at Einar Steensnæs har trukket seg som stortingskandidat? Lederen i nominasjonskomiteen der sør har åpnet for ny diskusjon om dette.

- Helland en klok mann

Da Bergens Tidende spurte Høybråten i går om han kan tenke seg å bli nominert i Rogaland, svarte han kort at «jeg kommenterer ikke situasjonen i andre fylker.»

Vi spurte ham også om en kommentar til Kristian Hellands uttalelser i BT fredag, hvor han stilte seg undrende til at både Høybråten og Valgerd Svarstad Haugland var så raske med å «låse» situasjonen i Akershus:

— Det har jeg ingen kommentar til. Men Helland er en klok mann.

En far og hans datter

— Burde noe ha vært gjort annerledes dette halvåret når det gjelder deg og nominasjonsforviklingene?

— Jeg ser at mediene mener det, men ingen kan svare hvordan, sier han.

Det vakte for øvrig stor oppsikt at avtroppende stortingsrepresentant fra Østfold, Odd Holten, samme dag tok bladet fra munnen i et radiointervju. Han sa rett ut at KrF i Akershus må selv løse nominasjonsfloken rundt Høybråten og Svarstad Haugland, og ikke velte problemet over på andre fylker. Det er hans egen datter, Line Henriette, som leder løpet i Østfold med mange hestelengder foran Høybråten.

Vil ikke overkjøre

Partilederen berørte kort den vanskelige nominasjonskabalen i talen på strategimøtet, da han i ydmyke ordelag sa følgende:

— Jeg har stor respekt for partidemokratiet. Jeg vil på ingen måte overkjøre dette. Noen føler det slik, og det er jeg lei for. De demokratiske prosessene internt i partiet må få gå sin gang. Respekten for det krever at de ulike kandidatene rundt om i fylkene aksepterer usikkerhet og spenning i den perioden vi er inne i. Det er ubehagelig for oss. Ingen har krav på posisjoner. Det gjelder oss alle, også de som er betrodd stort ansvar i partiet, fortsatte han.

Høybråten forsikret videre at kampen for å bevare kontantstøtten blir en hovedsak for KrF i valgkampen neste år, for «slipper skipper Stoltenberg til, forsvinner den på dagen,» mente han.

Han understreket også at et entydig landsstyre hadde anbefalt fortsatt regjeringssamarbeid.