En trillebår med død og misfarget oppdrettsfisk møtte delegatene utenfor landsmøtehotellet på Gardermoen fredag formiddag.

Mange saker

Det var naturligvis Kurt Oddekalv som benyttet anledningen til å protestere mot ikke mindre enn fire saker:

  • At ubåten U864 på bunnen utenfor Fedje fremdeles ikke er hevet.
  • Oppdrettsnæringen, som ikke har fiskene sine i lukkede anlegg.
  • Tillatelsen til gruvedrift og sjødeponi i Førdefjorden
  • Og at regjeringen sier ja til genmodifisert mat. — Vanligvis velger vi ut én sak å demonstrere om. Men denne gangen har regjeringen og Høyre gjort så mye galt at vi måtte bruke begge sider av bannerne, sier Oddekalv.

Han er spesielt opptatt av ubåten utenfor Fedje, som han mener regjeringen gikk til valg på å heve.

— Likevel har det ikke skjedd noe som helst, sier han.

Anno-Enok til politikken

Et annet kjent fjes blant demonstrantene, var Enok Groven, kjent fra realityserien "Anno" på NRK. Han forteller at han har vært med i Oddekalvs organisasjon Norges Miljøvernforbund en stund, og i tillegg har sin egen organisasjon "Fashion against Climate Change" der han prøver å bevisstgjøre motebransjen. I tillegg står han på valglisten til Miljøpartiet De Grønne.

fedje.jpg

— Jeg er sjokkert over at partier som Høyre og Venstre sier at de er grønne, men stemmer på en helt annen måte. Spesielt når det gjelder genmodifisert mat. Det er ingen mennesker som ønsker slik mat, likevel sier regjeringen ja, sier Enok Groven.

Fisk fra Osterfjorden

Ruben Oddekalv, som er sønn av sin far, hadde oppgaven med å vise Høyre-politikerne oppdrettsfisken som er fanget i Osterfjorden etter rømningene i vinter.

— Den er misfarget, har store skader og er uten øyne. Dette viser at oppdrettsnæringen må få pålegge om å ha helt lukkede anlegg, slik at vi unngår slike rømninger, sier han.

Flere var bortom for å se på fisken, deriblant ordførerne Fabian Stang og Trude Drevland.

— Vi står her så lenge vi gidder, sier Kurt Oddekalv.