• Vi har hatt en grundig og god tilsettingsprosess, sa Anne-Grete Strøm-Erichsen i dag da hun utnevnte Haakon Bruun-Hansen til ny forsvarssjef. Kvinnene nådde ikke opp.

— Vi har hatt en grundig og god tilsettingsprosess, sa Anne-Grete Strøm-Erichsen fredag da hun utnevnte Håkon Bruun-Hansen til ny forsvarssjef. Kvinnene nådde ikke opp.

Forsvarsministeren sa hun var svært glad over å få utnevne viseadmiral Bruun-Hanssen til ny toppsjef i Forsvaret, etter Harald Sunde. For første gang på svært mange år er det en mann fra Sjøforsvaret som skal styre det norske forsvaret, og ikke en hærmann, som har vært rutinen. Siste marinemann i den posten var Torolf Rein, som gikk av i 1994.

Ikke kvinneår

På pressekonferansen i Strøm- Erichsen departementet stilte bt.no dette spørsmålet til forsvarsministeren:

- I juni har Norge feiret 100 år med kvinners stemmerett, og Stortinget har vedtatt verneplikt for kvinner. Hvorfor benytter ikke regjeringen denne anledningen til å utnevne vår første kvinnelige forsvarssjef?

— Vi har hatt fem gode søkere til stillingen og vi har utvilsomt valgt den som er best kvalifisert og egnet til oppgaven, svarte statsråd Strøm-Erichsen.

Av de fem søkerne var det to kvinner, kontreadmiralene Louise Dedichen og Elisabeth Natvig. Det er frøste gang jobben som forsvarssjef blir utlyst gjennom en åpen prosess.

Uten kamperfaring

Norges nye forsvarssjef kommer fra ubåtvåpenet, og er nå sjef for Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø. Han tiltrer 1.januar 2014.

På sitt første møte med pressen ble han konfrontert med det faktum at han aldri har vært i kamp, mens Norge har vært i krig i mange år, både på land og i luften.

— Det er riktig at jeg ikke har kamperfaring. Men jeg har vært i Forsvarets ledelse. Jeg har stort respekt for mine kolleger som har vært i kamp, og jeg håper de vil ha samme respekt for meg, sa han.

Den nye forsvarssjefen ville ikke komme med noen tiltredelseserklæring et halvt år før han begynner i jobben. Men sa generelt at den omstillingen Forsvaret har vært gjennom de siste ti årene, har vært vellykket, og den vil fortsette under ham.