Lokalpolitiker Odd Djøseland (Frp) skrev i Farsunds Avis at han ønsket homofrie strender. Nå er han anmeldt for diskriminering, mens avisen som trykket leserinnlegget, er innklaget til PFU.

Lokalpolitikeren mente heterofile følte sterkt ubehag ved tanken på at lesber og homser «sikler» på dem på strendene.

«Jeg ønsker meg derfor en lesbefri/homofri strand i vår kommune. Et sted hvor vi vanlige heterofile mennesker kan sole oss og bade i fred og ro», skrev Djøseland i leserinnlegget torsdag 6. juli.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Mandag ettermiddag ble lokalpolitikeren anmeldt av Bent Sandvand fra Feda ved Farsund.

– Djøseland har krenket meg som bifil, og en hel gruppe mennesker. Særlig dem som ikke er kommet ut av skapet, sier Sandvand til NTB.

Sortert etter legning

Djøseland har i ettertid uttalt at innlegget var ment som et humoristisk innlegg i debatten om mobilfrie strender. Sandvand tror mange homofile trekker på både skuldre og smilebånd av innlegget, men mener at ytringen også rammer.

– Det gjør meg fly forbannet at en profilert lokalpolitiker, som attpåtil sitter i helse— og omsorgsutvalget, kan skrive noe sånt. Dette minner om Rosa Parks-saken i USA, med den forskjell at man her blir sortert etter legning, sier Sandvand.

Tankevekker

– Jeg får se om jeg får lov til å sette beina på stranden neste gang jeg vil bade, spøker han.

Sandvand forventer nå at politiet tar anmeldelsen alvorlig og håper at anmeldelsen vil bli en tankevekker.

Farsund-lensmann Kåre Unhammen sier anmeldelsen er oversendt påtalemyndigheten. Politiet ikke vil etterforske saken før anmeldelsen er vurdert, opplyser han.

– Fakta foreligger jo allerede, svart på hvitt får man vel si, sier Unhammen til NTB.

Sentral politiker

Reaksjonene retter seg også mot Farsunds Avis, som trykket Djøselands leserinnlegg. Bø-kvinnen Marianne Singsaas har klaget avisen inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), med henvisning til Vær Varsom-plakatens paragraf om «respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn».

Redaktør Steinar Spjelkaviknes sier til NTB at han tar klagen med stoisk ro, og at han ikke er redd for reaksjoner fra PFU.

– Jeg mener det er viktig og riktig å la slike meninger komme til uttrykk. Slik kan man motargumentere og forebygge slike holdninger med offentlig debatt, sier han.

Ordførerkandidat

Redaktøren understreker at Frp er det største partiet i Farsund og at Djøseland er en mulig ordførerkandidat ved lokalvalget neste år.

– Det er viktig at befolkningen kjenner Djøselands synspunkter. Uansett er denne saken blitt blåst fullstendig ut av proporsjonene. Det skyldes nok agurktiden, sier Spjelkaviknes.