— Vi har vurdert å anmelde, men har konkludert med at vi ikke gjør det. Bevis er utrolig vanskelig i slike saker, og det er sjelden politiet etterforsker de, sier kommunikasjonssjef Bernt Apeland i Røde Kors Norge.

— Istedenfor å anmelde denne saken konkret, skal vi finne en del eksempler på saker politiet ikke tar tak i og overlevere dem til Riksadvokaten, sier han.

Ville ikke svare

BT skrev i januar om den lille, ukjente organisasjonen «Foreningen for et bedre liv» som samlet inn penger i flere norske byer før jul 2004 og utover i 2005.

Selv uten avtale oppga bøssebærere Røde Kors som mottaker av pengene.

Ifølge en av innsamlingslederne hadde foreningen cirka 15 bøssebærere i aksjon noen uker i Trondheim. Ut fra hans opplysninger er det grunn til å tro at de kan ha samlet inn mellom 200.000 og 400.000 kroner bare i Trondheim. Samme mann sa at foreningen også samlet inn penger i Bergen, Ålesund og Hammerfest. Innsamlingslederen sa dessuten at han var overrasket over at Røde Kors bare hadde fått ca. 6000 kroner.

«Foreningen for et bedre liv» hadde, før den ble slettet fra Brønnøysundregistrene i fjor, adresse i Skoglien i Solheimslien i Bergen. Truls Ragnar Olsen sto bak foreningen. Da BT var i kontakt med ham da, sa han at «alt gikk til Røde Kors». Men han kunne ikke huske hvor mye de hadde samlet inn. Flere spørsmål ønsket han ikke å svare på.

- Står ikke sterkt nok

Ifølge Røde Kors Norge var verken «Foreningen for et bedre liv» eller Olsen registrert i organisasjonens giverregister. Den eneste befatning Røde Kors hadde med foreningen var et tilskudd på 6000 kroner til et av lagene i Bergen.

— Vi vil be politiet se på saken og vurdere om det er grunnlag for etterforskning, sa Bernt Apeland til BT i januar.

Nå har Røde Kors - iallfall foreløpig - konkludert med at de ikke skal anmelde.

— Olsen sa at «alt gikk til Røde Kors». Hvorfor er ikke det godt nok grunnlag?

— Vi har kommet til at saken ikke står veldig sterkt. Vi bør ha en solid sak før vi går til politiet, sier Apeland.

— Folk som har gitt til en aksjon som kan ha brukt Røde Kors på falske premisser vil kanskje reagere på at dere ikke anmelder. Hva vil du si til dem?

— Vi tar denne type saker veldig seriøst. Vi hører rykter om slike saker relativt ofte. Dersom noen hører om slike aksjoner, så ta kontakt med oss.

- Ta de på fersken

— Har det noen hensikt å melde fra dersom dere ikke anmelder saken?

— Det er viktig for oss å vite det med en gang, slik at vi eventuelt har muligheter for å ta de på fersken. I slike saker må vi ha gode bevis, sier Apeland.

I denne saken gikk det flere måneder fra «Foreningen for et bedre liv» samlet inn penger til Røde Kors fikk vite at det var tvil om hvor pengene ble av.

Olsen var i fjor vår svært aktiv på foreningsfronten. Da var han med å registrere 19 foreninger på tre-fire måneder. Han sto selv oppført som kontaktperson i 15 av dem. Ifølge Brønnøysundregistrene eksisterer foreningene fortsatt og har Olsens leilighet som adresse. Men han har fratrådt som kontaktperson i alle.

- Snakk med min advokat

Da BT ringte Truls Ragnar Olsen igjen denne uken for å snakke om foreningene, ga han høflig samme svar på spørsmålene: - Kan du være så snill å snakke med min advokat?

BT snakket med advokat Jan Bakke både torsdag og fredag.

— Jeg har ikke greid å få tak i min klient, så jeg kan ikke kommentere dette. Det eneste jeg kan si er at det ikke er virksomhet i de foreningene han har opprettet, sier han.