• Ren skremselspropaganda, hevder Eva Rognvik. Hun er rasende på NRK etter flere oppslag om lykkepillen i går.

— Reportasjene både på radio og tv var entydig negative. Etter dette er jeg sikker på at mange hundre brukerdoser kommer til å gå i do av ren og skjær redsel, sier Eva Rognvik til BT.

Bergenseren har selv brukt den såkalte lykkepillen uten ubehag i åtte år, og skrevet tre bøker om angst og depresjon, blant annet «Lykkepillen - brukererfaring og faglige synspunkt» fra 1999.

Rognvik startet selvhjelpsgruppen «Bare angst» i 1985, og arbeider i dag ved Hieronimus, informasjonssenteret for mennesker med angst og depresjon.

Hun reagerer sterkt på flere innslag på NRK mandag, som fortalte om en pasient som fikk betennelse i bukspyttkjertelen etter å ha brukt antidepressiva.

For første gang er det nå utbetalt erstatning på 1,2 millioner kroner som følge av bivirkninger av slike medisiner.

— Innslagene var vinklet på en måte som bidrar til å skremme livet av folk. Noen tåler ikke antidepressiva, men det er også noen som ikke tåler paracetamol. Alle medisiner har bivirkninger, men for majoriteten har antidepressiva god effekt. For å bruke en klisje: For enkelte er det som når blinde får synet tilbake.

Rognvik advarer sterkt mot å slutte med lykkepillen lege er kontaktet.

— Eventuell nedtrapping bør skje gradvis, hvis ikke kan du få abstinenser og ubehag. Forhold deg til den erfaringen du har selv. Hvis ikke fastlegen din kan svare på spørsmålene dine, be om å bli henvist til en spesialist i psykiatri.

Nær 400.000 nordmenn har brukt antidepressiva de siste ti årene. I fjor ble det omsatt antidepressiva i Norge for over 360 millioner kroner.