Fra landsmøtets talerstol langet Haga ut mot Frp, som hun karakteriserer som en «akutt trussel mot senterpartisamfunnet».

— Der vi vil bygge fellesskap, vil Frp dyrke egoismen. Vi må få folk til å forstå at Fremskrittspartiets egodyrkere knekker fellesskapet. Konkurranseutsetting og privatisering er som skapt for folk som vil kjøpe, men ikke bidra, sa Haga.

Prøvekaniner

Hun fulgte opp med flere kraftsalver:

— Bønder som stemmer Frp, kan skrive under flyttemeldingen med det samme. Partiet vil jo kutte seks milliarder i landbruksbudsjettet over natten.

Haga tok også oppgjør med stykkprisfinansiert eldreomsorg, som Fremskrittspartiet går inn for.

— Partiet vil bruke våre eldre som prøvekaniner i sitt ideologiske prosjekt, sa Haga.

Lederen i ordførerpartiet Sp minnet også om uttalelsene til Frps nestformann Per Sandberg. - De vil legge ned 300-350 kommuner med tvang, og dermed 7500 lokalpolitikere, sa Haga.

Hun refset i samme slengen også Høyre-leder Erna Solberg som vil samarbeide med Frp.

— Da blir det ikke lett å være verken lokalpolitiker, bonde eller bosatt i distriktene. De vil i praksis rive ned alt vi er i ferd med å bygge opp. Fri oss fra det - gå ut og gjør jobben deres i valgkampen, folkens, sa Haga, til klappsalver fra landsmøtet. Sp-sjefen ble avbrutt av applaus 26 ganger i den drøyt times lange talen.

Men trass i den knusende dommen over Fremskrittspartiet, gir Haga grønt lys til samarbeid med hovedfienden rundt om i landets kommuner etter høstens valg.

Ler av Sponheim

Haga forklarer «dobbeltmoralen» med Senterpartiets pragmatiske samarbeidstradisjoner.

— Hvis samarbeid med Fremskrittspartiet er den konstellasjonen som gjør det mulig å skape mest mulig Sp-politikk lokalt, så er det greit. Frp kan også være noe helt annet i kommunene enn sentralt, sier Haga. Hun minnet også om at Sp har 114 ordførere, og «ikke er så verst til å forhandle».

Selv våknet Haga i går til uttalelser fra Venstre-leder Lars Sponheim som hevder at Sp er gjennomsyret av fremtidspessimisme og fremtidsfrykt.

Haga velger å smile overbærende av karakteristikkene fra tidligere sentrumskamerat Sponheim.

— Sponheim er en mann av store ord. Det er lenge siden han mistet sin injurierende kraft overfor Sp, sier Haga.

— Hvordan forklarer du at dere er så lykkelig i Sp, samtidig som dere er så små?

— Vi gjør det alltid bedre i valg enn på meningsmålinger. For øvrig lar vi oss ikke frustrere. Vi bare jobber, vi, sier Haga.

Hun levner ingen tvil om at Senterpartiet ønsker å fortsette det rød-grønne regjeringssamarbeidet også etter 2009.

På spørsmål om hvilke saker Sp vil legge størst vekt på å i et Soria Moria 2, trekker Haga frem overføring av sykehusene til regionene og statlig utflytting av arbeidsplasser.

«MÅ FLYTTE»: Bønder som stemmer Frp, kan skrive under flyttemeldingen med det samme. Partiet vil jo kutte seks milliarder i landbruksbudsjettet over natten, sa partileder Åslaug Haga i talen sin til landsmøtet i går.FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX
Bendiksby, Terje