Ifølge NRK sier Hætta at det på noen utvalgsmøter var et veldig press.

– Jeg følte det som vanskelig og har aldri opplevd noe lignende, sier Hætta til NRK.

De 14 medlemmene i utvalget kom fram til en enstemmig konklusjon, men Hætta som var statssekretær for Høyre-leder Erna Solberg har gjort en protokolltilførsel.

– Press

Hun skriver at «statsrådens sterke forventning om konsensus har etter min mening fulgt arbeidet i utvalget som en rød tråd. Denne forventningen har etter min mening vært uheldig og bidratt til et utilbørlig press om å gi tilslutning til det som er utvalgets endelige forslag til forslag til formålsparagraf».

Generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund reagerer sterkt på Hættas uttalelser til NRK. Hun har også sittet i utvalget som ble ledet av viserektor Inga Bostad ved Universitetet i Oslo.

– Ikke press

– Jeg følte meg slett ikke presset og vil tilbakevise Hættas påstander. Jeg tror heller ingen andre i utvalget følte seg presset, sier Mile til NTB.

Hun mener det ligger en antydning til en liten nedvurdering av de andre medlemmene i utvalget «når Hætta hevder at vi har latt oss presse».

Også utvalgsleder Inga Bostad avviser at Djupedal har presset utvalget. Hun stadfester at det var hennes målsetting som utvalgsleder å komme fram til en enstemmig innstilling.

Djupedal selv sier til NRK at den eneste gangen han har snakket med utvalget var da det ble nedsatt.

– Da sa jeg at jeg håpet de klarte å bli enige, men noe annet har jeg ikke foretatt meg, sier kunnskapsministeren