I dag er Nordby generalsekretær i Norges Røde Kors. Han har til nå kun uttalt seg i korte vendinger om den kontroversielle saken. Nå slår han kraftig tilbake mot kritikerne.

Det var Trygve G. Nordby som fikk hoveddelen av skylden for UDI-skandalen i 2006. Da rapporten fra Graver-utvalget ble presentert det året, fikk daværende UDI-ledelse massiv kritikk for at de hadde gitt 197 kurdere opphold i Norge.

Jussprofessor Hans Petter Graver mente mye av det var Nordbys ansvar.

Les også: Får ikke treffe broren i Bergen

Krokodilletårer

I forrige uke gikk den samme professoren ut i BT og oppfordret regjeringen til å la kurderne få bli i landet. Det reagerer Trygve G. Nordby sterkt på.

— Hans Petter Graver gråter krokodilletårer. Jeg synes det er helt fantastisk at han er så freidig at han engasjerer seg på denne måten for disse kurderne. Hadde han tatt til etterretning at UDI gjorde et helt lovlig arbeid i kurdersaken, hadde saken fått et helt annet utfall. Graver ga saken en så negativ spinn, at det kanskje har gått ut over kurdere som har krav på beskyttelse.

Les også. Orker ikke leve uten rettigheter

Behandlet strengere

Trygve G. Nordby tar ikke selvkritikk på hvordan UDI, under hans ledelse, behandlet asylsøkerne fra Nord-Irak.

— Vi hadde meget god kompetanse og faglig ryggdekning til å gjøre det vi gjorde. Men vi burde ha kommunisert bedre med departementet. Men jeg vil alltid forsvare behandlingen vi ga kurderne.

- Skandalen gikk på at du trosset departementets vilje, det er vel en alvorlig beskyldning?

— Skandalen er at disse kurderne ikke fikk bli i landet. Vi mente at vi behandlet dem nøyaktig likt alle andre tilsvarende saker vi hadde på den tiden. Men plutselig ble det forventet fra politisk hold at vi skulle behandle kurderne strengere enn andre.

- Så du mener Erna Solbergs såkalte «MUF-forskrift» ikke var gyldig?

— Det er klart at en regjering kan vedta det den ønsker, men en forskrift kan ikke sette vanlige lover ut av spill. Når noen hevder at vi ga disse kurderne amnesti, er det fullstendig galt. Vi ga alle individuell behandling. Vi behandlet 300 saker, og vi mente altså at 197 av dem oppfylte lovens krav til opphold.

Les også: Angrer ikke på kurderasyl

Politisk angst

Nordby er blitt sterkt kritisk til debatten om norsk innvandringspolitikk.

— Angsten for å bli kalt «for liberal» er påtakelig. Å være liberal overfor asylsøkere er et skjellsord norske politikere ikke tør å ha på seg, sier Nordby.

Han mener fremdeles at de 197 kurderne bør få opphold.

— Det må finnes en form for anstendighet på hvor lenge man kan holde en gruppe asylsøkere i limbo på denne måten, mener han.

Som generalsekretær i Norges Røde Kors reiser Trygve G. Nordby en del rundt i verden og holder foredrag, også om papirløse flyktninger. Litt av det er basert på egne erfaringer.

— Det finnes papirløse flyktninger over hele verden. Men det verste med kurdersaken her i Norge, er tidsaspektet. De har måttet finne seg i en midlertidighet som har vart i snart ti år, og det er direkte uverdig, sier Nordby.

Hva synes du om behandlingen av kurderne? Bruk kommentarfeltet.

SCANPIX