MATS RØNNING, NTBSiljan/Oslo

Gaupe-dramaet skjedde midt på natten, mens Frode Nedrebø Nilsen og hans forlovede Lise Korshamn lå og sov, melder Telemarksavisa.

Nevøen Thomas Larsson (20), som var på besøk, våknet av et voldsomt spetakkel i stua. Det samme gjorde forloveden, som ba Frode gå ut i stuen for å sjekke hva som var på ferde. Det burde han kanskje ikke gjort ...

Sint katt Frode trodde først en fugl hadde forvillet seg inn gjennom ett av stuevinduene som står på gløtt.

— Vi har to katter og en elghund, og vinduet står åpent for kattenes skyld, slik at de fritt kan slippe ut. Da jeg kom ut i stua fikk jeg øye på en skapning som var blitt fanget mellom persiennen og et annet stuevindu. Jeg trodde først det var en fugl, for skapningen var svært spretten. Jeg var i ferd med å kaste et håndkle over fuglen da jeg så en pote stikke fram, sier Nedrebø Nilsen til NTB.

Det han nå trodde var en helt vanlig katt, viste seg å være en meterlang, halvvoksen og illsint gaupe.

Bitt i tommelen Kattedyret kom seg snart fri fra persiennen, og søkte tilflukt under hjørnesofaen i stua. Frode Nedrebø Nilsen bøyer seg ned for å gripe etter dyret med hendene. Et uklokt valg, skulle det vise seg.

— Jeg fikk kjælt litt med katten før den plutselig beit seg fast i tommelen min. Der og da angret jeg på at jeg ikke brukte langkost til å få fram dyret, sier 33-åringen nøkternt.

Frode innså nå at det var en gaupe han måtte hanskes med. En gaupe som nektet å slippe taket i tommeltotten hans.

— Jeg løftet katten med tommelen, og prøvde å føre den mot det åpne vinduet. Men da byttet den tak, og glefset seg fast i underarmen min.

Mens nevøen Thomas fikk tak i bakbeina til gaupen, prøvde Frode så godt han kunne å røske løs hoggtannfestene. Til ingen nytte.

Ble syk - Gaupen slapp ikke taket før etter et snaut minutt. Da bykset den ut av det samme vinduet den var kommet inn.

Nedrebø Nilsen tror gaupen var på jakt etter kattene hans, og at det var slik den forvillet seg inn i stuen. Siden han selv kun var iført underbukser og en tynn T-skjorte, etterlot gaupeslagsmålet seg store bite- og kloremerker.

— Jeg oppsøkte legevakten dagen etter, og fikk stivkrampesprøyte. Dagen etter var sårene blitt betente, og jeg måtte igjen til legen. Resultatet ble en ukelang penicillinkur, som jeg ble ferdig med i går. Jeg har følt meg i dårlig form helt siden gaupen beit meg, sier han.

Advarer nabolaget På Rising dyreklinikk ble Nedrebø Nilsens bitemerker målt til å være åtte centimeter fra underkjeve til overkjeve. Det skal stemme bra med størrelsen på et gaupebitt.

— Vi vil be folk i nabolaget om å passe på barna og kjæledyrene sine. Denne gaupen virker ikke trygg. Den kan være halvvoksen og nylig blitt avvist av moren, eller den kan være syk, sier Frodes forlovede Lise Korshamn til Telemarksavisa.

Gaupe-dramaet skjedde i Siljan i Telemark natt til torsdag i forrige uke. Det skal være mye gaupe i området.

GAUPEANGREP: Bitemerker på armen og på tommelen er minnene Frode Nedrebø Nilsen (33) fra Siljan i Telemark har etter møtet med en gaupe. Til høyre nevøen Thomas Larsson (20), som var på besøk. (FOTO: ROLF STØEN, SCANPIX)