Inga Sverdrup

Rune Christophersen

Kjetil Olsen

Thendrup forklarte seg med til tider skjelvende stemme, og tok seg god tid da han forklarte seg i retten i dag om den dramatiske morgenen 5.april i fjor. Flere ganger gir han uttrykk for anger og fortvilesle over det han har vært med på.

Thendrup er åpen om sin egen rolle under ranet, men skjuler godt de andre deltagernes identiteter. Ikke et eneste navn blir nevnt foruten David Toska, som selv har erkjent seg skyldig. Også broren Thomas Thendrup blir gjennomgående holdt utenfor ranet. Lillebroren er også tiltalt for ranet, men nekter å ha vært med.

I ettermiddag ble Johnny Thendrup igjen presset hardt på dette punktet da aktor, statsadvokat Arild Dommersnes, fikk ordet i retten.

— Om broren din var med, ville du sagt det da?

— Jeg ville vel kanskje holdt munn om det, innrømmet Johnny Thendrup, uten dermed å si at lillebroren var med på ranet.

Johnny Thendrup har gitt en til tider detaljert forklaring på hva som foregikk mandag 5.april, dagen Nokas ble ranet, Arne Sigve Klungland drept og Thendrup selv hardt skadet i skuddveksling med politiet.

Thendrups oppgave var å kjøre lastebilen inn foran politistasjonen, og sette fyr på den. Hensikten var å skape mest mulig kaos da politiet skulle rykke ut. Men en svært nervøs Thendrup gjorde flere feil i løpet av de dramatiske minuttene.

Han parkerte bilen så nær husveggen at han hadde vansker med å få opp døren, det første påtenningsforsøket mislykkes, og han glemte å åpne vinduene slik at flammene slukket i førerhuset. Foran politihuset ble han plukket opp av en av de andre ranerne, og sammen satte de kursen mot Domkirkeplassen, der han minutter senere blir skutt i lysken av en politmann.

Og fra nå av går det boksatvelig talt rundt for Thendrup. I forferdelige smerter og urolig over hva som hadde gått galt, bestemmer han seg for å prøve å skremme vekk politiet.

— Jeg følte at jeg ble veldig skrudd i huet da jeg stod der. Uten å tenke meg om tok jeg ladebregp på AG3, og så stilte jeg meg opp på siden av Saaben. Jeg følte at jeg måtte få vekk politimannen som står på hjørnet.

Thendrup ble av aktor i ettermiddag grillet om hans vurderinger i forkant av skyteepisoden. Thendrup sa da, at han i dag ikke kan forstå at han har skutt rundt seg på et åpent torg.

— Jeg var skrudd i hodet, og det var adrenalinet som holdt meg oppe. Men jeg skjøt bare for å skremme, ikke noe annet, sa han matt.

Ranerne flyktet så i tre biler til Sørmarka. I bilen lå Thendrup hardt skadet. Fra Sørmarka ble han fraktet til Nedre Dalgate der han ble liggende på loftet. I fire dager levde i konstant smerterus, uten mat, drikke eller toalettbesøk. Fredag skal han ha returnert hjem til kona som fikk ryggproblemer som forklaring på haltingen.

Det skal ha tatt vel ett år før Thendrup forstod at han måtte komme seg unna. I løpet av denne tiden skal Thendrup ha vært inne på tanken om å melde seg til politiet, men slått det fra seg fordi han ikke orket å leve uten familien.

1.april i år flyktet han til Nederland, og beskrev seg selv da som rådvill og fortvilet. Fem dager senere ble han pågrepet på et hotellrom i Amsterdam.