HALLGEIR OFTEDALKristiansand

På et løvblad ble det funnet et hårstrå som ved DNA-analyse førte tilbake til Andersen.

Mandag formiddag forklarte åstedsgranskeren Gøran Dyvesveen, politiførstebetjent ved Kripos, seg for Kristiansand byrett.

Han fortalte at åstedsundersøkelsen pågikk i tre dager. Senere er det i ukevis og månedsvis foretatt undersøkelser og analyser av innsamlet materiale både i Norge og i utlandet.

Hovedkonklusjonene til Kriminalpolitisentralen er at de to småjentene var seksuelt misbrukt, og at de var stukket i hjel. Senere ble badetøyet skjult i en demning, mens bæreposen jentene hadde tøyet i, ble funnet i en søppeldunk. Et hår fra med samme DNA som Andersen ble også funnet på stedet hvor de to jentene ble drept. Sædrester som ble funnet hos den ene jenta kan stamme fra Viggo Kristiansen, og sædrester på den andre jenta kan fra stamme både Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen.

Kriposeksperten fortalte at en kniv som ble funnet i boden til Viggo ikke kan utelukkes å ha vært brukt da det ble kuttet busker og trær på åstedet for å skjule likene ved åstedet i Baneheia.

En kvadratmeter av materialet i skogsbunnen rundt drapsstedet ble tatt med til ytterligere undersøkelse. Det var i forbindelse med gjennomgangen av dette materialet at det — på et blad - ble funnet et hår som tilhørte Jan Helge Andersen.

Førstestatsadvokat Dahl: - Hvordan var jentene plassert på stedet hvor de ble funnet?

Politiførstebetjent Dvesveen: - De er ikke "sluppet" ned på gjemmestedet tilfeldig. De ble nærmest plassert i en slags grop. Det er lagt en del arbeid i å legge dem til rette på stedet.

På et tidspunkt under førstebetjentens gjennomgang ble det vurdert om forhandlingene skulle gå for lukkede dører. Det var bilder fra åstedet og fra Rettsmedisinsk Institutt som var bakgrunnen for vurderingen. Etter at bistandsadvokatene hadde sett bildene, fortsatte forhandlingene i retten.