Anders Behring Breivik blir fengslet i tolv nye uker, besluttet Oslo tingrett mandag. Breivik kan nå få besøk av venner ogfamilie.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik entret rettsal 828 klokken 11.10 mandag formiddag, fulgt av seks politimenn. Han smilte usikkert idet han kom inn døren, rapporterte BTs journalist i salen.

Breivik satte seg rolig ned, og så mot dommeren, utover publikum og presse. Breivik hadde ikke på seg håndjern. Han var ikledd mørk dress, hvit skjorte og slips, og bar notater med seg inn.

Dommer Torkjel Nesheim opphevet referatforbudet mot slutten av rettsmøtet.

Nektet å tale

— Jeg forstår det slik at mange av de fornærmede er til stede her i dag. Jeg ber å få tale til dem i fem minutter, sa Breivik.

Han holdt en papirlapp hvor han tydeligvis hadde notert det han hadde tenkt å si. Dommeren sa blankt nei til Breiviks forespørsel.

Breivik var villig til å forklare seg, men det var ikke mye han fikk sagt før tingrettsdommer Torkjel Nesheim avbrøt 32-åringen.

Igjen presenterte massedrapsmannen seg som militærkommandør i en motstandsbevegelse som var i krig mot mulitikulturalismen.

— Du har fått mandat fra dem som støtter multikulturalismen. Det er en hatideologi som støtter dekonstruksjonen av det norske samfunnet, sa Breivik, og ble der stoppet av Nesheim:

— Ja takk, Breivik, det holder. Erkjenner du skyld?

Behring Breivik erkjente terrorhandlingene både i regjeringskvartalet og på Utøya, men ikke straffskyld. Siktede ble demonstrativt sittende når dommerne forlot salen.

Breiviks advokat Geir Lippestad stilte spørsmål til sin klient om hvordan han opplever isolasjonen.

— Jeg har ikke store problemer med det. Det var problemer i begynnelsen, med tanke på å tilpasse seg en veldig passiv tilværelse fra det å være veldig aktiv.

Ønsket å forklare

Medforsvarer Vibeke Hein Bære sier Breivik var forberedt på at han kanskje ikke ville få lov til å holde talen sin.

— Han ønsket å gi en forklaring til de pårørende i dag. Det er det samme som han har sagt tidligere, at dette var grusomt, men nødvendig.

— Det er viktig for ham å forklare hvorfor han har gjort det han har gjort, og det ønsker han å gjøre så snart som mulig. Han ønsket å være til stede og at det skulle være åpent. Han var spent. Det var mange mennesker, og han er ikke vant til å snakke til så store forsamlinger, sier Bære.

Forsvareren mener siktede bør få tilgang til aviser og se på tv.

— Han må få lov til å si det han ønsker under hovedforhandlingen, sier hun.

Spent stemning

Breivik ankom tinghuset rundt klokken 10, og ble ført inn via kjelleren. Væpnet politi var i stor grad på plass utenfor rettsbygningen da Breivik ankom. Behring Breivik har uttalt at han frykter for sin egen sikkerhet i sitt første møte med offentligheten etter terrorhandlingene.

Det var en tydelig spent stemning på tilhørerbenken i forkant av rettsmøtet, meldte BTs reporter i rettsalen.

Minutter før fengslingsmøtet var det ankommet cirka 200 publikummere. De første var på plass allerede klokken 1 natt til mandag, klokken 7 begynte det å bli en lang kø foran Tinghuset og klokken 8 begynte tingretten å slippe tilhørerne inn i rettsbygningen.

Utenfor tinghuset samlet det seg demonstranter da Breivik var på plass. Demonstrantene holdt opp bannere med påskriften «Ingen talerstol til fascister» og «Vi glemmer aldri 22. juli – knus fascismen».

Breivik har så langt sittet over 16 uker i varetekt med brev-, besøks- og medieforbud, og i praksis isolert. Politiet vil be om tolv nye uker på samme vilkår.

ANSPENT: Stillheten har senket seg i rettsal 828 før Breivik ankommer.
SCANPIX
PÅ PLASS: Her ankommer Anders Behring Breivik Oslo tinghus i politikortesje mandag formiddag.
SCANPIX
TILSTRØMNING: Et stort oppbud av tilskuere og pressefolk har møtt opp i tinghuset.
SCANPIX