Ambassadør Miryam Shomrat mener det er pressen som er skyld i inntrykket av at hun har kritisert kongehuset.

– Det er med stor skuffelse jeg registrerer at enkelte svar på mine to spørsmål som omhandlet skuddene mot synagogen søndag for en uke siden, er blitt presentert i mediene som kritikk av Hans Majestet Kongen, skriver hun i pressemeldingen.

Klar kritikk

Ambassadør Shomrat sendte tirsdag ettermiddag ut pressemeldingen på bakgrunn av kritikken som blant andre utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og forstander Anne Sender i Det Mosaiske Trossamfunn kom med etter ambassadørens uttalelser til NRK mandag. Der uttrykte hun savn av sympati fra blant andre den kongelige familie etter anslagene mot synagogen i Oslo.

Til NRK uttalte ambassadøren, noe hun gjentok i Aftenposten tirsdag morgen, at den kongelige familie blir velsignet i synagogen hver lørdag. Det burde ikke være et enveis kjærlighetsforhold, sa hun.

I sin pressemelding tirsdag skriver ambassadør Shomrat blant annet:

«Jeg vil gjerne legge vekt på at det at det langt fra min hensikt å kritisere kongen. Ikke på noe tidspunkt har jeg hatt som hensikt å kritisere, og heller ikke kritisere Deres majesteter kong Harald og dronning Sonja eller den kongelige familie».

«Upassende»

Etter at Israels ambassadør mandag etterlyste kongehusets sympati og støtte til norske jøder, var utenriksminister Jonas Gahr Støre raskt på banen og karakteriserte diplomatens uttalelser som «upassende».

Han mente at ambassadøren har gått for langt, og at hun bør vite at kongehuset aldri kan ta til motmæle mot slike uttalelser. Dessuten er det regjeringen som gir uttrykk for norske myndigheters syn, sa Støre.

Forstander Anne Sender karakteriserte mandag ambassadørens utspill som «veldig, veldig uklokt» og «ubegripelig». Sender liker ikke at Israels ambassadør gjør seg til talsperson for norske jøder.

– Like lite som jeg kan uttale meg om Israels politikk, kan hun uttale seg på vegne av oss, sier Sender.

Unnskyldning

Forstander Sender opplyste i NRK tirsdag formiddag at ambassadør Shomrat hadde bedt om unnskyldning for sin kritikk av det norske kongehus. Ambassadøren forsto at hun hadde gått over streken, fastslo Sender.

Da pressemeldingen forelå ved 15-tiden tirsdag, var det vanskelig å finne formuleringer om selvkritikk. I stedet legger hun skylden på pressen.

Hun mener at hun ikke har hatt til hensikt å kritisere den kongelige familie.

«I deeply regret if this was the impression created in the media»– eller på norsk: «Jeg beklager dypt hvis dette var inntrykket som ble skapt i mediene», skriver ambassadøren i sin pressemelding.