LEIF IMSlege og homøopat

De beste investeringene er langsiktige. Om du behandler allergi så plagene den første sommeren blir redusert med 25 prosent, og den neste igjen med nye 25 prosents reduksjon, vil det være en rimelig bra utvikling.

HVA SKJER ved allergi? Kroppen er bygd opp av et meget komplisert system av celler som kommuniserer med hverandre ved hjelp av nerveimpulser, hormoner og andre signalsubstanser. Cellene er mer eller mindre spesialiserte, og utfører lydig sine oppgaver etter beskjedene de får.

En frisk celle vil gi normale responser. En syk celle kan enten reagere for svakt (hypo) eller for sterkt (hyper). I begge tilfeller vil man se symptomer på sykdom av forskjellig grad og type. Allergi er et eksempel på en overreaksjon.

SYMPTOMENE ved pollenallergi viser seg fra nesens slimhinne i form av renning, nysing og kløe. Det kan også være kløe og tåreflod fra øynene, med opphovning og rødhet. Noen kan føle seg irritable og utilpasse.

Det skjer en frigjøring av stoffet som kalles histamin i cellene, og det er det som gir de plagsomme symptomene. Medisiner med antihistaminer, som er legenes vanlige behandling, hemmer frigjøringen av histamin. Det lindrer symptomene, men gjør ikke noe med cellenes overfølsomhet på lang sikt.

DEN BESTE behandlingen er å normalisere cellenes overfølsomhet. Det kan man gjøre både med homøopati og akupunktur. Akupunktur og homøopati kan kombineres, om man vil. Det er best å begynne noen få uker før allergisesongen setter inn.

Når det gjelder akupunktur, har jeg best erfaring med den typen som kalles tradisjonell kinesisk medisin. Mange synes det er effektiv og fin behandling, og kommer noen ganger til sin akupunktør før allergisesongen. Da kan de helt unngå bruk av antihistaminer.

Homøopatisk behandling kan brukes på to måter. Det beste er å velge såkalt klassisk homøopati. Da vil terapeuten finne den medisinen som passer best for pasientens symptomer, inkludert allergiplagene. Da blir ikke bare allergien, men også andre symptomer behandlet. Det er den beste metoden når man tenker langsiktig. Det betyr også at ulike pasienter får forskjellige homøopatiske midler for sin allergi.

EN ANNEN MÅTE er å gi det aktuelle allergenet (pollen) som homøopatisk medisin. En lege fra Skottland gjorde nylig et forsøk ved å gi potensert (fremstilt homøopatisk med fortynning og risting) pollen til pasienter med allergisk nesekatarr. Noen fikk rett medisin, noen fikk narremedisin (placebo). Etter få uker fant man en tydelig bedring av symptomene hos dem som fikk rett medisin.

Lider du av allergi mot bjørkepollen, kan du kjøpe den homøopatiske medisinen Betula alba i styrke 30 på apoteket. Hvis ditt apotek ikke har den i hyllene, er de forpliktet til å skaffe deg den. Ta tre piller kveld, morgen og neste kveld like før sesongen begynner (kun tre doser). Man ser best effekt etter tre uker. Eventuelt kan du gjenta prosedyren etter fire uker.

Hvis du er allergisk mot gresspollen, kan du på samme måte bruke den homøopatiske medisinen som heter Mixed grasses, også i styrke 30. Gresspollensesongen er gjerne fra sankthanstider til begynnelsen av august.