TROND NYGARD-STURE

EYSTEIN RØSSUM

GARD STEIRO

I en nedlagt militærleir på landsbygden i Litauen bugner lagerhall på lagerhall med smuglervarer og tyvegods fra tre verdensdeler. Her har de alt!

Kjell Øvrehus er på vei ut til sin røde Opel Ascona. Det er en flott junimorgen og han skal på jobb. Bilen står på en parkeringsplass i Ragdevegen i Odda.

Det går et støkk i ham.

— Låsen i døren var vridd ut. Vinduet i døren til baksetet var smadret. Og stereoanlegget mitt var fjernet, sier han.

På samme parkeringsplass ser Øvrehus to andre biler, begge med dører på vidt gap. Til sammen 12-14 biler ble brutt opp og tømt i løpet av kort tid. Alle sto i Ragdevegen.

Et par uker senere blir to litauere pågrepet i Søre Herefoss i Aust-Agder. Det viser seg at bilen de kjører er stjålet i Odda. Politiet finner store mengder tyvegods. Dels i bilen, dels på et gjemmested i skogen. Politiet tror disse to, samt to andre litauere som er arrestert i Sandnes, står bak mellom 100 og 200 bilinnbrudd i Sør-Norge i sommer.

Faktisk har Odda hatt tyveriraid tre somrer på rad, der folk fra Øst-Europa antas å stå bak.

Smuglernes paradis

Bak en piggtrådpyntet mur 20 kilometer fra Litauens hovedstad Vilnius, ligger en nedlagt sovjetisk militærleir. En hund bjeffer tungt og aggressivt innenfor porten. To uniformerte, bevæpnete vakter åpner og lar oss kjøre inn.

Vi er inne på det litauiske Tollvesenets sentrallager. Her oppbevares smuglervarer kjøpt i andre land og store mengder tyvegods fra Vesten, som er forsøkt smuglet inn i Litauen.

Det skal godt gjøres å komme på noe som ikke finnes i en av lagerhallene her. Algis Uzusienis, sjef for lageret de siste to årene, drar frem et klirrende nøkkelknippe, låser opp den svære skyvedøren i den første hangaren og slipper oss inn.

Bare synet ville antakelig sendt en avgiftstynget norsk røyker rett inn i ekstasen. Her er flere millioner sigaretter stablet i esker og kasser i fire-fem meters høyde. Her er Saint George, R6, Regal, West og L&M.

— Disse var ment for Skandinavia, sier Uzusienis, og peker på en kjempestabel med pappesker som inneholder Prince.

Her er kilo på kilo med tobakk gjemt i gjødselsekker. Og nok 96 prosent sprit til å fylle et middels svømmebasseng.

Sager ned og stjeler trær

I neste lagerhall er store sekker med klær hauget oppå hverandre i mange meters høyde. - Nok til å kle en liten by, sier vår andre guide, Andriks Buckus i Tolldepartementet.

I en tredje lagerhall åpner Uzusienis en kasse og tar ut en pc. Den kan også være fra Skandinavia. For et par uker siden ble to råkjørende menn fra Estland stoppet utenfor Hønefoss. Da politiet inspiserte bilen nærmere, viste det seg at den var full av stjålne pc-er. Blant annet fra Telenor på Kokstad og DnB på Sandsli.

Men her ligger billigere ting også. Hundrevis av kjekspakker er stablet opp her inne. Billige smykker, sko, mobiltelefoner, sykehusuniformer, julepynt og mye, mye mer. En stabel bilstereoer står lydløse i en hylle. Beslaglagt som tyvegods i havnebyen Klaipeda. Kanskje kommer noen av dem fra Odda, iallfall ganske sikkert fra Skandinavia.

Innerst i en av hallene står kanskje tollernes mest spektakulære fangst: Tre svære, svartglinsende Hummer H2 personbiler. Pris i Norge? Rundt 1,5 million per stykk. De er overraskende blanke i lakken, tatt i betraktning at de har stått her siden i fjor sommer. Bilene ble stjålet i USA, og beslaglagt i Klaipeda.

Ved døren står en Passat stasjonsvogn. Tatt uten skilter i Klaipeda i fjor. Trolig fra Tyskland, Sverige eller Norge.

Alt kan stjeles. Alt kan smugles. Det beste eksempelet på det er kanskje tre beslaglagte «gjenstander» like ved porten. En svær bil med løfteutstyr for tømmerstokker. Og to tømmerlastebiler.

— De drar rett og slett ut i skogen og stjeler trær, sier Buckus.

En del blir smuglet til Vesten og blir brukt i blant annet gulv og møbler. Litauisk treverk er nemlig av god kvalitet.

- Vi har et svart hull

Innholdet i dette lageret er en god indikasjon på hvor stor, internasjonal og godt organisert handelen med ulovlige varer er blitt. Det har også handelsstanden i Norge fått merke. Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) har anslått at utenlandske butikktyver har stjålet for opp mot 25 millioner kroner i løpet av de siste fire-fem månedene.

— Dette er big business. En stor smuglercontainer kan doble gevinsten i forhold til lovlig innførsel og salg, sier assisterende direktør Juozas Rimkevicius på Tolldepartementets kontor i Vilnius.

— Denne type smugling krever store operasjoner med mange mennesker med spesialiserte oppgaver, sier han.

En stor del av smuglervarene er produsert i Kina og forsøkt smuglet til Øst-Europa. Det krever gode kontakter og et velutviklet transportsystem helt fra produksjonssted til salgssted i Litauen.

En del er tyvegods fra Vesten. Den handelen er dog ikke like velorganisert som smuglerbandene.

Tolldepartementet anslår at den svarte økonomien totalt påfører landet et tap på mellom 12 og 22 milliarder kroner i året.

Rimkevicius er ikke i tvil om årsaken til strømmen av ulovlig varer i Litauen:

— Man må ha et marked for at dette skal lønne seg. Vi har et slikt svart hull: Gariunai.

Bilstereoer fra Norge?

De første bodene på utendørsmarkedet Gariunai, vel en mil fra Vilnius sentrum, åpner allerede i totiden om natten. Dette er kjøpesenteret for dem med dårlig råd. Folk som ikke har penger til å handle klær i motebutikkene eller mat i de store supermarkedene i Vilnius.

Gariunai er som et gigantisk Spar Kjøp, Obs Marked, Biltema og Clas Ohlson rørt sammen, tilsatt litt loppemarked og litt IKEA. Og deretter spredd utover en kvadratkilometer litauisk sletteland. På det meste er det bortimot 7000 butikker og boder her. Markedet sysselsetter 40.000 mennesker direkte eller indirekte.

På den ene siden av hovedveien ligger et enormt bruktbil- og rekvisitamarked. I en bod er brukte bilstereoer stablet oppå hverandre. Ledningene henger i et virvar bak. Noen av dem ser ut til å være kuttet rett av. Andre er uten ledninger.

— De er kjøpt i Sverige, Polen og andre land i Europa, sier selgeren. Prisen varierer fra 450 til rundt 3000 kroner. Men her det er rikelig rom for pruting.

Flere av de små bodene har tilsvarende tilbud. Om det er tyvegods eller ikke, vet kanskje ikke engang selgeren. Vil han kreve kvittering dersom han får tilbud om en bunt billige stereoer fra Norge?

- Selgerne får høye bøter

På andre siden av veien selges det meste som trengs både i og utenfor huset og på kroppen. En asiat selger Rolex og Rado-klokker for 60 kroner. Ukjente merker for rundt 40. Hvis man ikke gidder prute.

En selger sitter og halvsover med haken i hånden i sensommervarmen. En kvinne stirrer tomt fremfor seg i sin bod. Et par selgere konverserer muntert over den trange midtgangen.

Her finner du paraplyer, bh-er, dusjhoder, blandebatterier, fotballdrakter, sirkelsager, sko og blodtrykksmålere. Her er tapet, hårfarge, boremaskiner og et 5,5 tommers svart-hvitt-tv til 150 kroner.

Noe er nytt, annet brukt. Noe er ukjente merker, andre ting er merket med navn og logoer som er nesten identisk med kjente merkenavn. Også piratkopier er det flust av. Som dvd-er og pc-spill.

Darius Sabulis, stasjonssjef på politistasjonen på Gariunai, tar oss med på en runde på markedet han og kollegene overvåker. Vi passerer en dvd-selger.

— Hvis vi vet at noen selger smuglervarer eller piratkopier, så tar vi dem. Piratselgere risikerer strenge bøter, sier han.

— Det er mye mindre ulovligheter her nå. Årsaken er blant annet at film- og musikkselskapene beskytter produktene bedre. Dessuten prioriteres dette høyere på grunn av Litauens EU-medlemskap.

Mye av det som blir solgt her blir produsert i Tyrkia og Kina.

— Hvor mye tyvegods fra Vesten selges her?

— Lite nå, sier Sabulis.

Finner ikke eierne

Juozas Rimkevicius, direktør i Tolldepartementet, er ikke enig. Han mener det fortsatt selges en god del vestlig tyvegods på markedet.

— På bilstereoer kan du se det på at ledninger er kuttet. Mye er fra Vesten. Hvor mye er umulig å si, sier han.

— Vi kan beslaglegge 50 bilstereoer på grensen. Vi sjekker med Interpol. Hvis de ikke har registrert det som tyvegods, kan det ende med at vi må levere det tilbake. Forsikringsselskapene i Vesten er heller ikke veldig interessert.

Noen endelig løsning ser han ikke på den enorme strømmen av ulovlige varer.

— Skal vi stoppe strømmen av smuglervarer, så må vi stenge Gariunai.

— Mener du at man bør gjøre det?

— Nei. Å stenge markedet ville forårsaket en sosial katastrofe. Problemet er at det er mange mennesker med dårlig råd i Litauen. Svært mange mennesker er avhengig av dette markedet enten som kjøpere eller som selgere. Med Gariunai greier de seg. Uten Gariunai måtte staten tatt ansvar for dem.

Stereoflaks

Begynnelsen av september i Odda. Kjell Øvrehus får til sin egen overraskelse tilbake sin Sony bilstereo. Han har hatt flaks. Svært få er så heldig å få tilbake stjålne verdigjenstander. Stereoen ble funnet hos de to litauerne som ble pågrepet i Aust-Agder.