Fra Jean Henri Dunant og Frédéric Passy i 1901 til Organisastion for the prohibition of chemical weapons (OPCW) i 2013 er Nobels Fredspris blitt delt ut 94 ganger.

Vi er blitt vant til at utdelingen er et årvisst rituale. Men som antallet tildelinger viser, har nobelkomiteen latt være å dele ut prisen flere ganger.

Spesielt under første og andre verdenskrig var det verken klima for eller mulighet til å dele ut fredsprisen. Men også i år som var fredelige her i Norge, ble prisen ikke utdelt.

Ingen pris i ´72

Det siste året uten fredsprisutdeling var i 1972. Komiteen fastslo at de ikke fant en verdig vinner. Det skapte en del kontrovers. Blant andre VG mente at den brasilianske biskopen Helder Camara burde fått prisen dette året.

Kontroversene ble ikke mindre da komiteen året etter ga prisen til USAs utenriksminister Henry Kissinger og Vietnams Le Duc Tho for arbeidet med å få slutt på Vietnamkrigen. Sistnevnte takket nei til prisen.

Boikottet av Kongen

Den eneste gangen kongefamilien har boikottet prisen, var da dissidenten Carl von Ossietzky fikk prisen i 1935. Han satt i tysk fengsel, anklaget for høyforræderi. Senere døde han i fengsel. Kong Haakon holdt seg borte fra seremonien som skulle hedre nazistenes samvittighetsfange.

Flere prisvinnere og flere Nobel-historier er tilgjengelige ved å lete i tidslinjen øverst i denne saken.