Hamre skal ha forsøkt å presse 2,5 millioner av sørlandsinvestoren.

– Dette er noe av det råtneste jeg har vært borte i i mitt liv, og jeg har vært borti ganske mye, sa en 35-åring som hadde kjøpt fem hester fra USA via Atle Hamre.

Mannen hadde tatt pengene han egentlig skulle brukt til å betale skatt av og investert dem i hester fra Hamres stall. Hele summen på nærmere 3,5 millioner kroner er i dag tapt, kom det fram i Kristiansand tingrett tirsdag.

Trond Willy Wilhelmsen er selve offeret for utpressingen som fant sted den 15. mars i år. Investoren er ikke i tvil om at det var Atle Hamre som sto bak da torpedoen fra Sandefjord og hans fire medhjelpere dukket opp i Kristiansand i mars i år. Selv hadde han lånt Hamre 150.000 dollar rentefritt til å kjøpe en hest i USA. Da lånet forfalt etter fire måneder lot imidlertid pengene vente på seg.

– Notorisk løgner

– Det var muligens idioti eller naivitet, men jeg synes at alle mennesker skal få en ny sjanse. Har man gjort en feil må man få en mulighet til å komme tilbake, sa Wilhelmsen om hvorfor han valgte å hjelpe Hamre etter at han slapp ut fra fem års soning for utpressing av skipsreder Tor Christensen.

Wilhelmsen er godt kjent i hestemiljøet. På høsten i fjor ble han kontaktet av 35-åringen som begynte å bli engstelig for investeringen på 3,5 millioner han hadde betrodd Hamre.

– Han følte seg totalt ført bak lyset og rundlurt av Atle Hamre. Sånn er det, sa jeg til ham. Hamre er en notorisk løgner, men en flink fagmann, sa Wilhelmsen da han vitnet i retten.

Vil tilbake pengene

I retten forlangte han å få tilbake de 500.000 kronene han ga til utpresserne som kom på døra i mars. Først hadde de ringt Wilhelmsen to ganger, og allerede da hadde investoren mistanke om at det var Hamre som sto bak.

Da telefonen ringte andre gang, og den samme stemmen presenterte seg på nytt, skal Wilhelmsen ha ringt Atle Hamre fra mobiltelefonen og satt de to telefonene mot hverandre.

– Hamre sa til meg at jeg ikke måtte gå til politiet og ikke til mediene. Jeg spurte ham om hva faen han hadde stelt i stand, sa Wilhelmsen.

«Jeg blir ranet»

To av dem som møtte Wilhelmsen skal ha utgitt seg for å være fra politiet og bedt ham bli med. Ute på en øde skogsvei ble de enige om at de skulle få 200.000 kroner i kontanter og en bankremisse på 300.000 kroner.

De kjørte til banken i Kristiansand hvor Wilhelmsen gikk alene inn i lokalet.

– Da kommer Petter Falkum, banksjefen, som spør om jeg er dårlig. Jeg så helt blek ut. Jeg tok en lapp og skrev på den «jeg blir ranet», fortalte Wilhelmsen.

– Få bevis

Selv om retten i Kristiansand er i ferd med å bli presentert et bilde av Hamre som en som importerer og selger hester med litt for høy avanse, stiller 47-åringen selv seg helt uforstående til både tiltalen og de skarpe karakteristikkene han møter i retten.

– Både Wilhelmsen og 35-åringen sier de er overbevist om at Atle Hamre står bak disse tingene fordi han er dømt for slike ting før. Det er imidlertid ikke mye bevis som underbygger disse påstandene, sier advokat Henrik Bliksrud som forsvarer Hamre

Saken vil vare til torsdag. Da vil aktor Jan Are Amundsen legge påstand om straffereaksjoner for samtlige av de seks tiltalte.