Oslo tingrett er ikke i tvil om at hele familien var med på å tvinge den 13 år gamle norsk-irakiske jenten til å gifte seg med sin fetter.

Fetteren ble dømt til fem og et halvt års fengsel, mens moren, faren og tanten fikk tre og et halvt år hver. Straffene er de strengeste av sitt slag hittil her i landet.

Retten finner det bevist at jenten ble giftet bort mot sin vilje, og at ingen hjalp henne ut av ekteskapet da hun ba om det. Fetteren er funnet skyldig i å ha voldtatt jenten en rekke ganger, den første gangen før hun var fylt 14 år. Moren, faren og tanten er funnet skyldig i medvirkning.

Faren og moren har allerede varslet at de vil anke dommen, mens fetteren og tanten ennå ikke har vurdert ankespørsmålet, opplyser advokatene deres til NTB.

Tror på jenten

Retten har trodd fullt og helt på den nå 17 år gamle jenten. Forklaringen hennes beskrives som «detaljert og troverdig».

— Min klient er veldig glad for å bli trodd. Det oppleves veldig betryggende for henne. Samtidig er hun lei seg over at foreldrene får strenge straffer. Hun ønsker jo ikke at de skal fengsles, sier 17-åringens bistandsadvokat Simon L. Stende.

Jenten har i dag brutt med familien og lever på hemmelig adresse. Hun frykter fortsatt for livet sitt. Både onkelen og fetteren skal ha truet med at de ville ta livet av henne i et såkalt æresdrap.

— Hele året har vært en belastning for henne. Det var tungt å forklare seg i retten, og det har vært en vanskelig tid å vente på dommen, sier Stende.

- Alle visste om giftermålet

Fetteren, moren, faren og tanten levnes liten troverdighet i dommen. De har alle nektet straffskyld og sier at det unge paret kun hadde inngått forlovelse, ikke ekteskap.

Retten tror ikke på deres forklaring av at fornærmede var «en lykkelig jente», og at hun aldri bodde hjemme hos svigerfamilien sin.

Jenten fortalte retten at hun ble giftet bort som 13-åring til sin da 20 år gamle fetter. Etter dette fulgte tre år med hyppig vold og voldtekter.

— Retten er ikke i tvil om at fetteren så det slik at han hadde fått samtykke til å ha samleie med sin kusine, og at både han og hennes foreldre også forsto dette, heter det i dommen.

Fikk ikke hjelp

Jenten forklarte også at hun ble satt til husarbeid hos svigerfamilien, og at hun fikk slag og spark når det ikke var godt nok gjort. Den unge jenten ba foreldrene om hjelp til å komme ut av ekteskapet, men ble fortalt at det ikke var noe de kunne gjøre, ifølge dommen.

— At hun skal ha diktet opp denne forklaringen fordi hun enten var sjalu eller ønsket mer frihet enn det hun hadde i sin familie, slik det er antydet i en vitneforklaring, finner retten helt å kunne utelukke, heter det i dommen.

Fetterens fengselsstraff på fem og et halvt år er i samsvar med aktors påstand. Tingretten har lagt til ett år til straffen for moren, faren og tanten. I tillegg til fengselsstraffen er de fire dømt til å betale jenten 250.000 kroner i oppreisning.

Foreldrene overrasket

Retten mener jentens foreldre er skyldig i passiv medvirkning fordi de ikke grep inn da onkelen, familiens overhode, fikk i stand ekteskapet. For den 39 år gamle moren gjøres to og et halvt år av straffen betinget.

— Retten har til en viss grad tatt hensyn til at min klient er ressurssvak i familien. Men hun er helt knust over dommen, sier morens forsvarer, advokat Heidi Ysen.

Faren (40) fastholder at han ikke har gjort noe galt.

— Han er overrasket over dommen. Han mener at han ikke har medvirket til noe av det tiltalen dreier seg om, sier mannens forsvarer, advokat Aase Karine Sigmond.