De ansatte i forlaget Cappelen Damm ble mandag evakuert fra lokalene sine i Akersgata og sendt hjem.

Evakueringen skjedde i forbindelse med lanseringen av boken Taushetens tyranni av den danske journalisten Flemming Rose, som omhandler karikaturstriden i 2005.

— Det er riktig. Årsaken er en varslet demonstrasjon, skriver Informasjonsansvarlig Anne Østgaard i forlagets faktaavdeling i en sms til Aftenposten.no.

Ifølge politiet var det varslet at markeringen skulle starte klokken 14. Da Aftenposten.no var på stedet, var det riktignok svært stille utenfor forlagslokalene.

— Foreløpig har det ikke skjedd noen ting. Det er likevel naturlig at det kan komme en form for markering i løpet av dagen, med tanke på engasjementet og følelsene som er forbundet med denne bokutgivelsen. Men denne markeringen vil forhåpentligvis foregå innenfor rammene av loven, presiserer innsatsleder Svend Bjelland.

Skuffet over slipp på ytringsfriheten

Boken Taushetens tyranni omtales som «en personlig dannelseshistorie, en rekke levende reportasjer og en skarp analyse av hva det vil si å være borger i et demokrati» i presentasjonen på Cappelen Damms nettsider.

Rose valgte å trykke 12 karikaturtegninger av den islamske profeten Muhammed da han var kultur- og debattredaktør i avisen Jyllandsposten i 2005, en handling som førte til store demonstrasjoner og terrorhandlinger.

Flemming Rose
TRYGVE INDRELID

Boken kom ut i Danmark i september i fjor, på femårsdagen for publiseringen av tegningene.

I et intervju med Aftenpostens kulturredaktør Knut-Olav Åmås i april i fjor, fortalte Flemming Rose at han bor på hemmelig adresse og er umulig å finne via normale kanaler. På spørsmål om hva han er mest skuffet over å ha opplevd etter at karikaturene ble trykket, svarte han:

— At så mange i Vesten har vært parat til å gi slipp på ytrings- og religionsfriheten, og at selv politikere og opinionsledere mangler innsikt i frihetskampene Vesten har vært gjennom. Det er rystende.

Hemmelig alarm og skuddsikre vinduer

Ifølge VG Nett har Cappelen Damm det siste året styrket sikkerheten til forlaget.

Det er iverksatt flere sikkerhetstiltak i bygården hvor forlaget har sine lokaler, blant annet hemmelige alarmer, rutiner for rask evakuering, ekstra videokameraer som overvåker bygningens utganger, og nye uknuselige og skuddsikre vinduer ut mot gaten.

I tillegg må alle gjester i bygningen registreres og følges til enhver tid, skriver avisen.

Forlaget benekter imidlertid at tiltakene er gjort i forbindelse med boklanseringen.

Konsernsjef Tom Harald Jenssen sier til VG i forbindelse med saken at forlaget ikke har fått negative henvendelser om boken.