Forsker Øyvind Hoverak ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) advarer om at det voksende alkoholinntaket kommer til å belaste eldreomsorgen med mer alkoholskader.

– Den generasjonen som i dag er eldre kvinner, har hele sitt voksne liv drukket mer enn sine mødre, sier Hoverak til Dagsavisen.

Tar igjen mennene

Sirus-tallene viser at alkoholforbruket blant eldre her i landet økte med 40 prosent fra 1979 til 2004.

Høyt utdannede kvinner i storbyer drikker mest. Og når de har fylt 40 år, har de nesten tatt igjen mennene i forbruk.

– Eldreomsorgen må bli mer våken for eldres rusavhengighet, sier sosionom Gaute Hopland ved Vestmo behandlingssenter i Ålesund til Dagsavisen.

Hjemkjøring

Samtidig går pårørende til alkoholikere ut med kritikk av Vinmonopolet for ordningen med hjemmelevering av vin og sprit.

I polets nettbutikk kan man bestille varene og få de levert på posten i løpet av et par dager, og folk som bor i Oslo og Akershus kan dessuten få levert flaskene på døren mot et gebyr på 130 kroner.

En Akershus-kvinne forteller til Aftenposten at hennes alkoholiserte mor nå får varene levert på døren, etter at barna sluttet å handle for moren da de innså hvor store problemer hun hadde.

– Det er forferdelig at et statlig administrert system ødelegger våre fortvilte forsøk på å holde henne unna alkoholen, sier hun.