Kefir har lenge hatt et image som en helsefremmende drikk, og nå tyder ny forskning på at drikken kan hjelpe mot matallergier der det trengs mest: Hos de minste. Det melder forskning.no.

Matallergier er særlig et problem for barn under tre år, og det finnes ikke noen ordentlig behandling. Det eneste man kan gjøre, er å finne ut hva slags matvarer barna ikke tåler og så unngå disse.

Men nå kan bakteriene i kefiren vise seg å blokkere allergiske reaksjoner mot matvarer, skriver bladet Chemistry & Industry, som utgis av Society of Chemical Industry. Bladet omtaler en fersk undersøkelse utført av forskeren Ji-Ruei Liu og en gruppe kolleger ved det nasjonale universitetet i Yunlin i Taiwan.

Som hos mus, så også barn?

Liu og de andre forskerne fôret mus med kefir i tre uker, og målte så forekomsten av antistoffet immunglobulin E. Stoffet produseres særlig etter kontakt med ovalbumin, et protein som finnes i eggehviter, og noe av det som i størst grad utløser allergi i små barn.

Etter tre uker med kefir i dietten hadde musene drastisk reduserte nivåer av immunglobulin E i kroppene.

Kefir skal også kunne hjelpe ved at den forhindrer allergiprovoserende stoffer fra å passere gjennom veggen i tarmen.

Liu håper nå at kefiren skal kunne bli et våpen mot allergier.

— Lite alkohol

Som nevnt er kefir mildt alkoholholdig, men det er neppe noen fare for at foreldre som gir barna kefir vil bli arrestert.

Seniorrådgiver Gjermund Stormoen i Tine, som selger kefir til nordmenn, forteller at deres kefir inneholder ”opptil 0,1 prosent alkohol”. Dette er omtrent det samme som alkoholinnholdet i en vanlig brøddeig. Grunnen er gjæringsprosessen som skjer i både kefir og brøddeig.

Stormoen mener det kan være noe mer alkohol i den klassiske, kaukasiske kefiren, men på grunn av begrenset melkesukker kan kefiren neppe konkurrere med elefantølet med det første. Men pass på dersom du reiser i Mongolia, der det lages kefir på hoppemelk. Kombinasjonen av ekstremt energirik melk og lang gjæringsprosess gjør at alkoholprosenten komme opp i ti prosent. Så mongolsk kefir er neppe egnet som spedbarnsføde.