Alle snakker om den, men ingen har sett den. Noen minutter før klokken 17 får vi det første glimtet av det som er en av de få gjenværende hemmeligheter knyttet til bryllupet. Da stiger Mette-Marit inn i en bil som forlater Slottet i retning Oslo domkirke, og spørsmålet er selvsagt hvordan kjolen ser ut.

Høydepunktet

Presis klokken 17 begynner den snaut en time lange vielsen ved biskop Gunnar Stålsett. Til spesialskrevet brudemarsj for orgel, blåsere og kor, signert Nils Henrik Aasheim, går Mette-Marit opp kirkegulvet i Oslo domkirke. Nå har hun bare noen minutter igjen som en "vanlig jente".

Med blikket rettet mot seg fra 800 tilstedeværende gjester og kanskje så mange som et par millioner TV-seere, vil paret lytte til biskopens ord om ekteskapet, etterfulgt av et musikalsk innslag ved Jan Garbarek, før selve høydepunktet — ekteskapsinngåelsen.

Foreldrene sammen

Lengst frem og på venstre side i kirken når man har blikket rettet mot alteret, sitter Mette-Marit og kronprins Haakon. På plassene rett bak brudeparet sitter forloverne, Linda Tånevik og kronprins Frederik av Danmark.

På plassene bak forloverne sitter Mette-Marits nærmeste familie, med sønnen Marius ytterst på den fjerde av i alt fem rader. På plassene rett bak Marius og hans barnepike, er for øvrig dronningens bror Haakon Haraldsen og hans kone Lis plassert.

På første rad, rett overfor brudeparet, sitter begges foreldre. Kong Harald og dronning Sonja nærmest alteret, deretter Sven O. Høiby og Marit Tjessem.

Den neste raden er satt av til den nærmeste delen av den norske kongefamilien, prinsesse Märtha Louise, prinsesse Ragnhild og hennes mann Erling S. Lorentzen og prinsesse Astrid med sin mann Johan Martin Ferner.

På de neste tre radene i denne "avdelingen" sitter de øvrige kongelige gjestene, samt blant andre Islands og Finlands presidenter med følge.

Musikk

For en uke siden kunne Dagbladet røpe at prinsesse Märtha Louise og kronprinsesse Victoria skal opptre under vielsen.

Det skal også Mari Boine, som fremfører "Mitt hjerte alltid vanker" på samisk og trolig i samisk folkedrakt.

Slottet selv har beskrevet seremonien som "et vanlig norsk bryllupsritual tilpasset et kongelig bryllup".

Etter utgangsmarsjen, trolig "Gammel bruremarsj" ved orgel og saksofon, er det retur til Slottet i åpen bil; en Lincon Continental som også vårt nåværende kongepar brukte for 33 år siden. Ti minutter tar kjøreturen langs en pyntet Karl Johan.

Kongelig kyss?

Det neste spenningsmomentet er om brudeparet kysser hverandre på balkongen. Politiet venter uansett et stort fremmøte av folk på slottsplassen som vil hylle de nygifte når de stiger ut presis klokken 18.45.

Deretter skal brudeparet fotograferes, før de en time senere hilser gjestene sammen med kongeparet. Da har de 180 middagsgjestene i Oslo Militære Samfund allerede fått i seg forretten, der begynner nemlig middagen klokken 19.00, mens festmåltidet for de 220 gjestene på Slottet tar til en time senere, klokken 20.00.

Taler, kake og vals

I drøye to timer skal bryllupsgjestene spise og drikke, kose seg og høre på taler. Talene skal vi kunne følge på TV. Folk som spiser er det derimot ikke interessant å vise bilder av, mener NRK.

Ved 22.30-tiden slutter gjestene fra Oslo Militære Samfund seg til festen på Slottet. De skal nemlig få være med på både brudeparets skjæring av bryllupskaken klokken 23.15 og brudevalsen en halv time senere. Dette er også begivenheter som selvsagt blir vist på TV.

Men før dette, klokken 23, kommer hele kongefamilien ut på Slottsbalkongen for å se på det store fyrverkeriet.

Og så, en gang ut i de ikke så alt for små timer, trolig før klokken 2, forlater brudeparet Slottet og setter kursen for et ukjent sted.

LENGST FREM: Lengst frem og på venstre side i kirken når man har blikket rettet mot alteret, sitter Mette-Marit og kronprins Haakon.