Ragnhild Hov

"Verstingene" i Fremskrittspartiet vil ikke la partitoppene i fred i sommersolen. Det synes aldri å være fred å få for Fremskrittsparti-leder, Carl I. Hagen der han ligger på solseng på Costa Blanca i Spania. Ikke før har urokråkene fra Fredrikstad med Øystein Hedstrøm og Vidar Kleppe i spissen, pakket ned løpesedler og standsbukk i Gågaten i Fredrikstad, før de er på an igjen med nye runder.

Sans for enkle standpunkt

Det skal mer enn en lekkasje fra et strateginotat for å bringe slike gutter til taushet. I går morges var det partiets justispolitiske talsmann, Jan Simonsen, som slo til. Partiveteranen fra Rogaland har alltid hatt sans for enkle og populistiske standpunkt. Denne gang har han grepet fatt i et tema som tilsynelatende vil gå rett hjem hos store velgerskarer: Hvordan beskytte det kjæreste vi eier, barna våre mot seksuelle overgrep. Han vil sette pedofile i offentlig gapestokk. Simonsen vil opprette en opplysningstelefon der bekymrete foreldre kan få vite om det er pedofile i deres nabolag. Dessuten vil han legge ut navn, informasjon og bilder på internett. — Politiet må dessuten bli flinkere enn de har vært til nå med å gi informasjon om hvor det bor pedofile, sier Simonsen som allerede har lagt frem forslaget i Stortingets Justiskomité.

Inspirasjon fra Storbritannia

En slik telefon finnes allerede i New York, men direkte inspirasjonen til utspillet har Simonsen denne gang hentet fra England. Etter et tragisk barnedrap i Sussex tidligere i sommer, har den sterkt tabloide søndagsavisen The News of the World satt i gang en kampanje for å navngi personer som er dømt for seksuelle forbrytelser mot barn. Sist søndag viste avisen navn og bilde på personer i sin "name and shame"-kampanje. I dag har avisen forhåndsreklamert med at den vil vise bilder av 50 nye seksualforbrytere. "Pedofil-listen" har skapt sterke reaksjoner i Storbritannia. Ikke bare er det organisert protestgrupper til støtte for avisens synspunkter. Aksjonen har også skapt lynsjestemning mot dem som figurerer på pedofil-listen.

Lynsjet

Helt galt gikk det for noen dager siden. Da måtte en uskyldig eldre mann fra Manchester-området få politibeskyttelse etter at et 10-talls rasende kvinner gikk til angrep på huset hans. Mannens navn hadde aldri stått på News of the Worlds liste. Han var blitt forvekslet med en annen. Jan Simonsen vet nok godt at han ikke får stortingsflertallet med seg på sitt meget omstridte forslag. Realitetene i forslaget betyr nok også mindre for Simonsen akkurat nå. Det er "timingen" som har vært det vesentlige for at han gjør utspillet kjent i kjølvannet av "showet" i Fredrikstad.

Høste mangfold

Simonsen og hans venner vet hvilket mangfold de kan få igjen i form av velgersympati om de kan de klare å sette medienes dagsorden mens partitoppene lader batteriene i sommersol. I går rullet og gikk saken i alle nyhetskanaler det meste av dagen. Urokråkene fikk lønn for strevet. Igjen fikk de bevist at det skal mer enn et strateginotat til for å få ryddet dem av veien.