• Omskjæring kamuflert som akutt sykdom på ferie.
  • Fettsuging, penisforstørrelse og brystoperasjoner.
  • Akutt smerte i brystet var en forhåndsbestilt hjerteoperasjon.

— Rituell omskjæring

— For noen er forsikringssvindel blitt en måte å finansiere reisen på. Jeg blir overrasket hver dag av hvilke historien folk kommer med. Ofte er det bare å løfte på én stein, så oppdager vi det, sier utreder i Europeiske, Askjell Hjellvik.

Nylig avdekket han at det som viste seg å være en omskjæring av et barn i skadeskjemaet ble kamuflert som et «sykdomstilfelle».

— Det viste seg å være en rituell, tradisjonell omskjæring. Vi ser slike saker i alle varianter, sier Hjellvik.

Legen var med på det

Nylig fikk selskapet et krav på 50.000 kroner etter et legebesøk på et avsidesliggende sykehus i Afrika. En kontroll viste av nabosykehus med langt bedre standard tok en brøkdel av prisen. Kunden vedgikk at regningen var uriktig, og at legen var med på spillet.

Uhell skjedd i alkoholrus bidrar ofte til at kunder prøver seg på lettvinte løsninger. Nylig meldte en mann bilen sin stjålet i Sør-Spania. Gjensidige NOR avdekket vedkommende hadde kjørt rundt så beruset at han ikke husket hvor han parkerte den.

En bølge av skademeldinger kom fra studenter i Australia for to år siden og England i fjor. Forsikringsselskapet sendte kontrollører som avdekket et titall uriktige skademeldinger. Det hadde utviklet seg rene svindelkulturer, der fiktive tyverier finansierte kost, losji og eksotiske ferieturer.

I fjor betalte forsikringsselskapene ut 182 millioner kroner etter krav om reisesyke.