I starten av aktoratets prosedyre ble tiltalte Thomas Ingebrigtsen (27) trukket fram som et svært pålitelig vitne.

Thomas Ingebrigtsen er blitt angrepet fra mange kanter i Nokas-saken. 27-åringen har gitt flere forklaringer til politiet og i retten som har rammet flere av de medtiltalte.

I aktoratets prosedyre, som startet i ettermiddag, trakk statsadvokat Arild Dommersnes, spesielt fram Ingebrigtsen som et kronvitne for påtalemyndigheten.

— Modig

— Ingebrigsten er etter vår oppfatning en modig mann, og han gjør det som burde være naturlig å gjøre i en slik sak. Han er den eneste som legger alle kortene på bordet.

Dommersnes understreket at flere av de tiltalte har bekreftet Ingebrigtsens forklaringer. Til og med uvesentlige småting er blitt bekreftet av andre tiltalte.

— Schumann og Halimi bekreftet senere Ingebrigtsens forklaring. Dan Pettersen endret sin forklaring, også Havnå og Andersen er helt på linje med det Ingebrigtsen sier. Enkelte har sagt at han har holdt ting tilbake, men ingen har sagt at han har kastet uriktige anklager mot noen, at han bidrar til å få noen uskyldig dømt.

Navnga Betew

Statsadvokaten fremholdt også at det ville vært merkelig at han traff riktig på dem som senere har tilstått, men ikke på dem som fortsatt nekter straffskyld, som for eksempel Thomas Thendrup og Metkel Betew. Ingebrigtsen har sagt at Dan Pettersen fortalte ham at de to var blant ranerne som gjemte seg i huset i Nedre Dalgate etter ranet.

— Det er også vanskelig å forstå påstander om at Ingebrigtsen bare har slengt ut navn for å blidgjøre politiet og påtalemyndigheten. For eksempel er Ingebrigtsen mangelfull i sine opplysninger om Kodzadziku og Christensen. Hadde det stemt at han bare var ute etter å tilfredsstille påtalemyndigheten, ville han sagt at det helt sikkert var Christensen han så sammen med Havnå i Nedre Dalgate før ranet, sa Dommersnes.

Endret forklaring

27 år gamle Ingebrigtsen er tiltalt for medvirkning til grovt ran. Han har flere ganger underveis i ransetterforskningen endret sin forklaring, men har til slutt innrømmet at han hjalp ranerne i forberedelsene og etter ranet. Han har også innrømmet at han visste hva som skulle skje.

I en av sine siste forklaringer før ankesaken startet fortalte Ingebrigtsen at han kort tid før ranet fikk tilbud om å delta selv, men takket nei.

Vektervenn

Etter at David Toska i retten navnga Ingebrigtsens bestevenn som vekteren han fikk opplysninger om Nokas fra, har Ingebrigtsen også vedgått at han satte vektervennen i kontakt med Toska.

Vekteren har også innrømmet at han hadde flere møter med ransplanleggeren. Han er nå siktet for medvirkning til ran.

Ingebrigtsen ble i tingretten dømt til fire års fengsel, men risikerer strengere straff i lagmannsretten, blant annet fordi han har innrømmet å ha hatt en mer aktiv rolle i ransplanleggingen enn tingretten dømte ham for. 27-åringen er også den eneste som erkjenner skyld for å ha vært del av en organisert kriminell gruppe.

AKTOR: Statsadvokat Arild Dommersnes innledet aktoratets prosedyre i dag. Sammen med kollega Tor Christian Carlsen mener han alle de tiltalte må dømmes. Her i samtale med familien Klunglands bistandsadvokat Ørjan Berven.